today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές, αλλά αντιστεκόμαστε – Συνεχής ενημέρωση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι επισκέφθηκε στρατιώτες της χώρας του στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται εχθροπραξίες με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο βραδινό διάγγελμά του που μεταφόρτωσαν οι υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πήγαμε στη Λισιτσάνσκ, πήγαμε στη Σολεντάρ», είπε ο αρχηγός του κράτους μετά τις επισκέψεις του σε κέντρα διοίκησης σε αυτές τις κοινότητες κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη-κλειδί στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της Μόσχας στη λεκάνη του Ντονμπάς.

Πήγε επίσης στην Μπαχμούτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ, όπου συζήτησε με στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του «ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας», κατά την ίδια πηγή.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το εξαίρετο έργο σας, για την υπηρεσία σας, για το ότι μας προστατεύετε όλους, το κράτος μας. Είναι ευγνώμων σε όλους σας. Να φροντίζετε τους εαυτούς σας», τους είπε.

«Είμαι υπερήφανος για αυτούς που συνάντησα, που τους έσφιξα το χέρι, που μίλησα μαζί τους, τους υποστήριξα», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να φύγουν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο κ. Ζελένσκι είχε πάει επίσης τον Μάιο στο μέτωπο στην περιφέρεια Χάρκοβο.

Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στα μέτωπα του επέτρεψε να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και του ηθικού των δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, εκτίμησε ο αυστραλός στρατηγός ε.α. Μικ Ράιαν.

Επέδειξε επίσης με αυτό τον τρόπο πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον στρατό του», καθώς και πόσο «διαφορετικός» είναι από τον αντίπαλό του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έκρινε μέσω Twitter ο αυστραλός απόστρατος. «Είμαι σίγουρος πως ο Πούτιν δεν θα λάβει πρόσκληση να πάει να επισκεφθεί τους ρώσους στρατιώτες, που σιτίζονται άσχημα και έχουν κακή διοίκηση –αλλά άφθονα όπλα– στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.

Συνεχής ενημέρωση

Πούτιν: Αποζημίωση 5 εκατ. ρουβλίων στις οικογένειες των μελών της Εθνικής Φρουράς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε δίνει την εντολή να καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων ρουβλίων (79.272 ευρώ) στις οικογένειες κάθε μέλους της Εθνικής Φρουράς που σκοτώθηκε στην Ουκρανία και την Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Τουρκία και Ρωσία προωθούν συμφωνία για μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία. Στην εν λόγω προσωρινή συμφωνία αναφέρεται το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μάυρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση.

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές, αλλά αντιστεκόμαστε

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ «κρατούν το έδαφος τους» παρά τις επιθέσεις από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά οι τελευταίες «υπερέχουν αριθμητικά και είναι πιο ισχυρές», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο. Οι πόλεις Σεβεροντονέτσκ και η πόλη Λισιτσάνσκ «είναι νεκρές πόλεις σήμερα», είπε.

«Κρατούμε, αλλά υπερέχουν αριθμητικά και είναι πιο ισχυροί», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η ουκρανική διοίκηση «θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση».

Ζελένσκι: Έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

Η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σεβεροντονέτσκ έχει επιδεινωθεί

Η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σεβεροντονέτσκ έχει “επιδεινωθεί λίγο”, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους απέναντι στη Ρωσία σε μια βιομηχανική ζώνη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σεργκίι Γκαϊντάι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν το διατηρήσουν τις θέσεις τους αφού, όπως ανακοίνωσαν, έλαβαν τον έλεγχο του μισού Σεβεροντονέτσκ, αυτής της πόλης-κλειδί στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και επίκεντρο αυτή τη στιγμή σφοδρών μαχών στην εκτεταμένη περιφέρεια του Ντονμπάς.

Το Κίεβο επιβεβαιώνει τον θάνατο στρατηγού των φιλορώσων

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο ανώτερου αξιωματικού των φιλορώσων αυτονομιστών στο πεδίο της μάχης, πληροφορία που μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή.

Ο διοικητής της 1ης στρατιάς της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, ο υποστράτηγος Ρομάν Κουτούζοφ, «αποναζιστοποιήθηκε και αποστρατιωτικοποιήθηκε επισήμως», σχολίασε σαρκαστικά η υπηρεσία Τύπου του ουκρανικού στρατού χθες βράδυ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Η Βρετανία στέλνει εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ.

Τα συστήματα M270 MLRS θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ