today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΚΟΣΔ: Οι Δυτικοί ετοιμάζονται να σκληρύνουν τον τόνο έναντι του Ιράν

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΕ αρχίζει σήμερα να συνεδριάζει στη Βιέννη έχοντας στο πρόγραμμά του δυτικό σχέδιο απόφασης το οποίο επικρίνει και νουθετεί το Ιράν, με φόντο το αδιέξοδο και τις εντάσεις στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το κείμενο αυτό, που έχει καταρτιστεί από τις ΗΠΑ και την Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), αξιώνει η Τεχεράνη να «συνεργαστεί πλήρως» με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Αν υιοθετηθεί από τα 35 κράτη μέλη του ΔΣ, που συνέρχεται στην έδρα του ΔΟΑΕ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και θα συνεδριάζει ως την Παρασκευή, θα πρόκειται για την πρώτη απόφασή του που θα επικρίνει το Ιράν από τον Ιούνιο του 2020, ένδειξη της εντεινόμενης ανυπομονησίας των Δυτικών.

Καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία αθετεί κάθε ημέρα λίγο περισσότερο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, περιορίζοντας τη συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, επιφορτισμένο να πιστοποιεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο ΔΟΑΕ επέκρινε την απουσία «ικανοποιητικών απαντήσεων», «τεχνικά αξιόπιστων» από πλευράς Ιράν για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις στη χώρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ