today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Κ.Σκρέκας: Η ΔΕΗ δεν προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης όταν πρόκειται για δημόσια δομή

Δεν τίθεται θέμα διακοπής ηλεκτροδότησης στο 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατά τη συζήτηση νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σχετικής επίκαιρης ερώτησης του.

«Η ΔΕΗ, όταν γνωρίζει ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία ή για κάποια δημόσια δομή, δεν προχωράει σε παύση. Εμείς στηρίζουμε τους δήμους για το αυξημένο κόστος, λόγω της αύξησης της ενέργειας», είπε ο κ. Σκρέκας.

«Το θέμα της αποπληρωμής και των υποχρεώσεων των σχολείων, είναι θέμα των δήμων, καθώς εκεί ανήκουν οι σχολικές μονάδες. Γι΄αυτό το λόγο, για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι το αυξανόμενο κόστος των ενεργειακών αναγκών συνολικά- δημοτικών επιχειρήσεων, σχολείων, δημοτικών κτηρίων κα. – το ήδη υπουργείο Εσωτερικών, και για το 2021 και για το 2022, έχει προχωρήσει σε έκτακτες επιδοτήσεις προς τους δήμους, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τεράστια ενεργειακής κρίσης», είπε ο κ. Σκρέκας και επισήμανε ότι κατανεμήθηκε εκτάκτως στους δήμους της χώρας, από τους ΚΑΠ, το 2021, συνολικό ποσό 207 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών. Για τον ίδιο σκοπό το 2022, έχουν καταβληθεί 114 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτάκτως, για το 2021, έχουν κατανεμηθεί, 7 εκατομμύρια ευρώ και για το 2022, έχουν κατανεμηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ, για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών ενεργειακών προϊόντων, ενεργειακών αναγκών, που είχαν και τα σχολεία». Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η πολιτεία επιδοτεί όλους τους καταναλωτές, είτε είναι δημόσιοι φορείς, είτε ιδιωτικοί φορείς, είτε είναι μεταβατικά τιμολόγια, γιατί σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα τιμολόγια δημοτικών επιχειρήσεων ή δημοτικών μονάδων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, ζήτησε να δοθεί τέλος στις απειλές διακοπής του ρεύματος και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών που καταφθάνουν στις σχολικές μονάδες του Πειραιά. Ο κ. Αλεξιάδης, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είπε ότι το θέμα είναι υπαρκτό, και βγήκε στη δημοσιότητα, μετά από επιστολή του Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου, ενώ και οι δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ο δήμος Περάματος έχουν δημοσιοποιήσει πρόβλημα της αδυναμίας σχολικών μονάδων να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Μετά την απάντηση του υπουργού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική τη διαβεβαίωση ότι στα σχολεία δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος, είπε, πάντως, ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί το θέμα. Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης έσπευσε να επισημάνει ότι «λεφτά υπάρχουν σε μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ, που η κυβέρνηση φρόντισε να ελαφρύνει φορολογικά, καταργώντας την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ακόμα την πληρώνουν» και «λεφτά υπάρχουν και για τα τραπεζικά στελέχη, για τα οποία η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τα bonus τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ