16 C
Athens

Στο Πεδίον του Άρεως η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον γίνεται γιορτή

Στην καρδιά του Πεδίου του Άρεως, μπροστά στο αναψυκτήριο «Γαρδένια», λίγο μετά το άγαλμα του έφιππου Κωνσταντίνου, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γίνεται γιορτή και κάλεσμα ενημέρωσης και γνώσης.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εύθραυστες ισορροπίες του περιβάλλοντος, ήδη από το 1972, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεσμοθέτησε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, δίπλα στα καταπράσινα δέντρα του άλσους, να διασκεδάσουν αλλά και να εκπαιδευτούν σε έναν πιο κατάλληλο για το περιβάλλον, τρόπο ζωής.

Οι δραστηριότητες για τα παιδιά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τρία βιωματικά εργαστήρια από την «CANTINA»: το «Μικρό Σπορείο» στο οποίο οι μικροί επισκέπτες θα ζωγραφίσουν το δικό τους πήλινο γλαστράκι, θα φυτέψουν φασολάκια και ηλίανθους, θα ζωγραφίσουν σε καμβάδες με θέμα ένα «απόγευμα στη χλόη» και θα φτιάξουν έργα τέχνης από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμα, με την καθοδήγηση του πολιτιστικού οργανισμού «ARTENS» τα παιδιά θα ομορφύνουν με τη φαντασία τους συλλεκτικούς κάδους ανακύκλωσης, ζωγραφίζοντάς τους.

Ανάμεσα στις πλούσιες δράσεις, η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών θα μοιράσει στους επισκέπτες εποχικά φρούτα και λαχανικά και θα διαθέσει τις πρώτες ύλες ώστε οι σεφ του «Acropolis Chef Club of Attica» να μαγειρέψουν επί τόπου νόστιμα πιάτα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ετοιμάσουν και οι ίδιοι εποχικά φαγητά, μαθαίνοντας να μην πετάνε τίποτα. Η οργάνωση «Γη» με τη δράση «Γίνε αγρότης στο μπαλκόνι σου» θα εκπαιδεύσει τους επισκέπτες τί μπορούν να φυτέψουν στον κήπο, την ταράτσα ή το μπαλκόνι και πώς να φτιάχνουν κομπόστ στο σπίτι ενώ ο Ειδικός Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Αττικής θα διανείμει έτοιμο κομπόστ.

Ο Οργανισμός Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης θα βρίσκεται εκεί με το κινητό κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, καθώς όλοι οι φορείς που θα δώσουν το παρών έχουν σαν στόχο την καλύτερη ενημέρωση για το πώς οι πολίτες μπορούν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο σωστά και πιο πολλή ανακύκλωση. Επιπλέον, η «Clean Up Greece» θα ενημερώνει το κοινό για τις επόμενες εξορμήσεις της για καθαρισμούς, ώστε περισσότεροι πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για μια πιο καθαρή πόλη.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα βραβευμένα έργα από τον δεύτερο φωτογραφικό διαγωνισμό για τις περιοχές NATURA 2000 «Click στη Φύση», στο πλαίσιο του έργου «LIFE-IP 4 NATURA» της γενικής διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και να περιηγηθούν με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στα μονοπάτια του Υμηττού. Επί τόπου θα υπάρχουν ηλεκτρικά ποδήλατα και τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα στο πάρκο αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την ενημέρωση του κοινού.

Τέλος, η «Fashion Revolution Greece» θα εξηγήσει τί σημαίνει βιώσιμη μόδα, εκθέτοντας βιώσιμα προϊόντα μόδας και μέσα από μικρές παρουσιάσεις θα μιλήσει για την ηθική μόδα, τα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Φυσικά, από την γιορτή για το περιβάλλον δε θα μπορούσε να λείπει η μουσική και τα δροσιστικά αναψυκτικά στο Πεδίον του Άρεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ