today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Έρχεται νέο πακέτο για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω των γνωστών συνθηκών στην αγορά ενέργειας, προετοιμάζει η κυβέρνηση, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα της και στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου.

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου αυτή την περίοδο κάνει μια αποτίμηση των τελευταίων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και κυρίως μετρά τον πραγματικό αντίκτυπο τους στην κοινωνία. Και το πρόσημο είναι θετικό από την πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ κατάφερε να βάλει «φρένο» στις δημοσκοπικές φθορές και μάλιστα να «τσιμπήσει» ποσοστά, διατηρώντας μια διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη συγκυρία.

Ωστόσο, το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα καύσιμα παραμένει ορατό και αυτό επίσης φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις. Οι ανατιμήσεις είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης και το Μαξίμου έχει επίγνωση της κατάστασης και των πιθανών παρενεργειών της σε πολιτικό επίπεδο.

Η τιμή της ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη πιέζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που θέλει να «κεφαλοποιήσει» τα κέρδη που προέκυψαν από τις τελευταίες πολιτικές πρωτοβουλίες της.

Στην πραγματικότητα «ακροβατεί» σε ένα λεπτό σχοινί γιατί ναι μεν θέλει να τροφοδοτήσει με νέο «αίμα» το εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα να μην εκτροχιαστούν οι οικονομικοί δείκτες σε μια περίοδο που η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το «δυσάρεστο» καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η πολιτική απόφαση, να σταθεί η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες έχει ήδη ληφθεί και προαναγγέλθηκε αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τις αυξημένες τιμές της βενζίνης σχολίασε: «το πρόβλημα τις τιμές της βενζίνης είναι πανευρωπαϊκό. Οι τιμές είναι διαφορετικές λόγω φορολόγησης. Η κυβέρνηση έκανε μια μικρή παρέμβαση με το Fuel Pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε το ζήτημα και εφόσον υπάρξει δημοσιονομική δυνατότητα θα ανακοινώσουμε τις επόμενες παρεμβάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά

Μια δήλωση που δεν αφήνει περιθώρια για άλλη ερμηνεία, απ’ το ότι βρίσκεται στα σκαριά νέο πακέτο. Το μόνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι ο χρόνος ανακοίνωσης και το είδος των μέτρων.

Τι μελετά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις λιγοστές διαρροές στο τραπέζι βρίσκεται η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής μεταξύ των οποίων και το ψωμί και αυτό επειδή το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται «ακριβό» για το κρατικό θησαυροφυλάκιο.

Σε αυτή τη βάση γίνεται και η συζήτηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο καύσιμα.

Το σίγουρο μέτρο είναι η παράταση επιδότησης της βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο.

Αν τελικά αποφασιστεί να υπάρξει και μείωση στο ΦΠΑ των καυσίμων αυτό θα αφορά μόνο κάποια νησιά και θα έχει ημερομηνία λήξης.

Όλα αυτά είναι πιθανό να ανατραπούν και το όλο σχέδιο να μπει σε νέα βάση σε περίπτωση που η Ευρώπη κάνει την υπέρβαση και προχωρήσει σε γενναία μέτρα που ζητούν όλες οι χώρες του Νότου.

Η κυβέρνηση δεν εξαρτά την πολιτική της  από τη δυσκίνητη Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη στη σύνοδο κορυφής εστιάζοντας στην πίεση για λήψη μέτρων που θα μειώσουν αισθητά τους λογαριασμούς της ενέργειας που φθάνουν στα νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ