today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Λουξεμβούργο: Απαράδεκτες οι παραχωρήσεις στην Ουγγαρία στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η επιτυχία της Ουγγαρίας στην αφαίρεση ενός στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Η ΕΕ έδωσε την Πέμπτη την τελική έγκρισή της σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων ως τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – μετά από πολλές διαμάχες με την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία και άλλες δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, εξασφάλισαν εξαίρεση για τις εισαγωγές από αγωγούς στους οποίους βασίζονται, ενώ η Βουδαπέστη επέμενε επίσης να μην μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, παρά τα σχέδια για κυρώσεις.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας εμπόδισε την απαραίτητη ομοφωνία της ΕΕ.

«Πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά στενοχωρημένος. Λυπάμαι που σας λέω ότι χθες επιτύχαμε μια συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις επειδή είπαμε στον Βίκτορ Ορμπάν, “Εντάξει, αφαιρούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο από τη λίστα”. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Μπετέλ καταχειροκροτούμενος σε ένα συνέδριο της πανευρωπαϊκής ομάδας ALDE.

«Αυτός ήταν στη λίστα και μετά εκείνοι απείλησαν να αρνηθούν τα πάντα λόγω της παρουσίας του Κύριλλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ