today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Οι επιχειρήσεις στην Ξάνθη έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης

Μια από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες βιομηχανίες στην Ελλάδα, τη Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του σε παραγωγικές μονάδες της ευρύτερη περιοχής της Ξάνθης.

Ο υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν οι επιχειρήσεις της Ξάνθης, τονίζοντας ότι προχωρούν μπροστά δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. «Μόνο εδώ στη Sunlight», τόνισε σε δηλώσεις του, «σε ,μια δυναμική και καινοτόμα επιχείρηση, δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 250 νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Χατζηδάκης, ενημερώθηκε για τα καινοτόμα προϊόντα – συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που παράγει η εταιρεία με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, σε πολλές χώρες του κόσμου, για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας (2021 – 2026) ύψους 560 εκατομ. ευρώ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας μονάδας επεξεργασίας λιθίου, ενώ στο τέλος ξεναγήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, που απασχολούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός, υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ασκούμενη οικονομική πολιτική, που όπως είπε, οδήγησε πανελλαδικά σε μείωση της ανεργίας από το 17,2 % σε 12,2%. «Το ποσοστό αυτό», συμπλήρωσε, «δεν είναι καθόλου μικρό αν αναλογιστείτε τις δυσκολίες που είχαμε, αλλά και έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μέσω και της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης επιδιώκουμε να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, με τους ανέργους. Επίσης, στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την κατάρτιση στην Ελλάδα γιατί ένα μεγάλο ζητούμενο είναι και οι δεξιότητες».

Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που είχε ο κ. Χατζηδάκης από τα υψηλόβαθμα διοικητικά και επιστημονικά στελέχη της Sunlight, τονίστηκε ότι σήμερα η επιχείρηση απασχοληθεί στο εργοστάσιο της Ξάνθης περί τα 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ άλλα 85 άτομα απασχολούνται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κομοτηνή. Η διοίκηση υπολογίζει ότι με την ολοκλήρωση και της νέας πτέρυγας επεξεργασίας λιθίου, που θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2023, οι θέσεις εργασίας στην παραγωγική μονάδα της Ξάνθης θα ανέλθουν στις 1.500.

Τονίστηκε, ακόμα, ότι 85% των εργαζομένων είναι κυρίως ντόπιοι, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι από τους όμορους νομούς Καβάλας και Κομοτηνής. Μάλιστα, ο διευθυντής εργοστασίου της Sunlight, ενημέρωσε τον υπουργό, ότι η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των εργαζομένων, στην παροχή ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στην απόκτηση τεχνογνωσίας πάνω στο λίθιο και το μολύβιο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στον υπουργό το γεγονός ότι σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές μονάδες, μιας βαριάς βιομηχανίας, εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών, ενώ πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Sunlight είναι Έλληνες επιστήμονες, που επί σειρά ετών εργάζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να στελεχώσουν αναπτυξιακές μονάδες της επιχείρησης. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης είναι νέοι άνθρωποι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι και πτυχιούχοι.

Τα στελέχη τόνισαν στον κ. Χατζηδάκη τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας λιθίου, που έχει φέρει επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και στην καθημερινή χρήση των κινητών συσκευών. Στο πλαίσιο αυτό, η Sunlight επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εφαρμογές δικτύων, τις δημόσιες μεταφορές, τα logistics και τα οχήματα αυτοματοποιημένης καθοδήγησης, όπως και τη ναυτιλία. Η Sunlight παρουσίασε πρόσφατα μια επαναστατική σειρά «έξυπνων» μπαταριών λιθίου.

«Η δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης, «θα είναι μια τονωτική ένεση για την περιοχή, οι εκτιμήσεις μάλιστα της διοίκησης είναι σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι να φτάσουν τους 4.000. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάντα κοινοί παρανομαστές μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, γι΄ αυτό στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, όπως δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Χαίρομαι πραγματικά που στις επιχειρήσεις που επισκέφθηκα σήμερα είδα ότι υπάρχουν αυτοί οι κοινοί παρανομαστές και υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους».

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Εχίνου

Το απόγευμα ο υπουργός περιόδευσε στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Αρχικά, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Εχίνου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετούν εκεί.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πλέτενου και αμέσως μετά έκανε βόλτα στο χωριό Πάχνη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς κατοίκους στον κεντρικό δρόμο του χωριού και στα καφενεία.

Μιλώντας με κατοίκους ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε, πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα ισονομίας και ισοπολιτείας. «Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «αγκαλιάζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με τον ίδιο τρόπο που στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ