today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γερμανία: Μείωση στις πωλήσεις τροφίμων καταγράφεται τον Απρίλιο

Οι πωλήσεις στον τομέα της λιανικής μειώθηκαν ιδιαίτερα απότομα το τελευταίο διάστημα, με τον κλάδο των τροφίμων να καταγράφει τη σημαντικότερη μείωση, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το εισόδημα των Γερμανών ήταν τον Απρίλιο κατά 4,7% χαμηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο – στην πραγματικότητα όμως, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές στην αγορά, η μείωση είναι ακόμη υψηλότερη, στο 5,4%. «Οι πραγματικές πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι της ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι αρχικά είχε προβλεφθεί μείωση της τάξης μόλις του 0,2%.

Ειδικά στον κλάδο των τροφίμων η μείωση των πωλήσεων είναι ακόμη πιο αισθητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στο εμπόριο των ειδών εκτός τροφίμων συρρικνώθηκαν κατά 4,4%, ενώ στα τρόφιμα η συρρίκνωση έφθασε το 7,7%. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων ειδών διατροφής από μήνα σε μήνα από το 1994», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Στατιστικής Υπηρεσίας και αποδίδουν την εξέλιξη πιθανότατα στη σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία έφθασε τον Απρίλιο στο 8,6% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι η αυξητική τάση των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί πιθανότατα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της εταιρίας ασφάλισης πιστώσεων Allianz Trade, η λιανική τιμή στα τρόφιμα ενδέχεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% τους επόμενους μήνες.

Η Ένωση Αγροτών διεκδικεί ήδη αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να επωμίζονται όλο το κόστος. «Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις κόστους, λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές δεν μπορούν να φορτωθούν μόνο στους αγρότες, αλλά πρέπει να μετακυληθούν και στους καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Γιοάχιμ Ρούκβιντ.

Η απότομη αύξηση των τιμών δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς. Τον Μάιο, το 80,1% των λιανοπωλητών της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να παραδώσουν όλα τα εμπορεύματα που παραγγέλθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ