today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ο απόηχος της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς και η Γερμανική στροφή υπέρ της Ελλάδος

Μια σημαντική συζήτηση, με μεγάλο εύρος θεμάτων, «ευαίσθητο» περιεχόμενο και σκληρές διαπραγματεύσεις, έγινε κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της έκτακτης  συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, που δημιουργεί νέα δεδομένα στις πολυκύμαντες ελληνο-γερμανικές σχέσεις.

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πάντως δεν έγινε στο ίδιο κλίμα, όπως αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και οι αιτίες έχουν ενδιαφέρον και κρύβουν πλούσιο παρασκήνιο…

Του Κώστα Πασίση

Ένας βασικός λόγος είναι ότι η Γερμανία έχει σε εκκρεμότητα την παράδοση στην Τουρκία των έξι επιθετικών υποβρυχίων, παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις και αντιδράσεις της Ελλάδας.

Τα εν λόγω υποβρύχια επηρεάζουν τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο, καθώς έχουν αμιγώς επιθετική χροιά και η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα δείχνει να τέθηκε εκ νέου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε στον ομόλογο του και το Χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που «ονειρεύεται» ο Ερντογάν.

Ένα αδιάσειστο τεκμήριο που ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθεια του να πείσει για τους λόγους της επιμονής του στο ευρωπαϊκό «εμπάργκο» όπλων κατά της Τουρκίας.

Το δεύτερο καυτό θέμα της επίμαχης συνάντησης ήταν το γερμανικό δόγμα των ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία.

Ένα δόγμα που έχει τις βάσεις του στις παραδοσιακές οικονομικές δοσοληψίες των δύο χωρών και τον ιδιότυπο ρόλο που διαδραματίζει στα κοινά της Γερμανίας η τουρκική «μειονότητα».

Με την Άνγκελα Μέρκελ το τοπίο ήταν σχεδόν φιλοτουρκικό, παρά το καθαρό ευρωπαϊκό DNA της. Με τον Όλαφ Σολτς η Ελλάδα περιμένει κάτι διαφορετικό.

Και όπως διέρρευσε από τη συνάντηση, ο Γερμανός καγκελάριος έδειξε, αυτή τη φορά, έστω και με κάποια καθυστέρηση, να κατανοεί συνολικά το πρόβλημα με την Τουρκία.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου μετα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι συνομιλίες τους έδωσαν μια ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Εξού και η τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, ο οποίος δήλωσε: Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σολτς, μέσω του εκπροσώπου του, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, διορθώνοντας τις ανορθογραφίες των συνεργατών του περί «ίσων αποστάσεων», γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και έχει θετικό πρόσημο.

Πριν την παρέμβαση της καγκελαρίας, υπήρξε το σχόλιο της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένη από τις ίσες αποστάσεις που τηρεί το Βερολίνο.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας εξόργισε την Άγκυρα και αυτό φάνηκε από την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Είναι απαράδεκτο να πέσει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συκοφαντίας της χώρας μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση τους.

Η υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων και αυτό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, συμπίπτει με την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένας Μπέρμποκ, η οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για τα Γερμανικά τεθωρακισμένα 

Ο απόηχος αυτής της συνάντησης, οδήγησε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά στο  μονοπάτι του πολέμου. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μυστικές συμφωνίες και  έλλειμμα ενημέρωσης.

Αφορμή τα νέα σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης που προσθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε κρίσιμη συγκυρία, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου..

«Ουδέν κρυπτόν» απαντά η κυβέρνηση στις «ριπές» της αντιπολίτευσης που ζητά τη σύγκληση της Βουλής για ενημέρωση, σχετικά με την ελληνο-γερμανική συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αν τα κόμματα έχουν απορίες μπορούν να επισκεφθούν ανά πάσα στιγμή το υπουργείο Άμυνας και να ενημερωθούν.

Διευκρίνισε επίσης ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην γνωστή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης, να συνταχθεί με τη Δύση, αναφορικά με την Ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

«Πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά. Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από τη συγκεκριμένη συμφωνία, γιατί μετα από σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν μέσω των γνωστών καναλιών,  απέσπασε σημαντικά ανταλλάγματα, όπως είναι τα σύγχρονα γερμανικά τεθωρακισμένα, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει αμφιβολίες περί αυτού, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ