today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο δείκτης θνητότητας των ηλικιωμένων λόγω της Όμικρον

Παρά το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των μεγαλύτερων Αμερικανών, η COVID-19 σκότωσε δυσανάλογα περισσότερους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον τον χειμώνα απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά, καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Seattle Times.

«Τους τέσσερις μήνες του κύματος της Όμικρον πέθαναν τόσοι Αμερικανοί 65 ετών και άνω όσοι είχαν πεθάνει τους έξι μήνες του κύματος της Δέλτα», παρότι γενικά «η Δέλτα (…) έτεινε να προκαλεί πιο βαριά μορφή της νόσου», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αν και ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 έχει υποχωρήσει –πεθαίνουν λίγοι λιγότεροι από 400 Αμερικανοί την ημέρα κατά μέσον όρο–, οι πιο ηλικιωμένοι συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα αυτών που υποκύπτουν.

Ο Άντριου Στόουξ, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, παρατηρεί πως «δεν πρόκειται απλώς για πανδημία των ανεμβολίαστων», προσθέτοντας πως ο κίνδυνος είναι «εξαιρετικά υψηλός» για τους μεγαλύτερους πολίτες, ακόμη και εκείνους που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων.

Η Δρ. Σάρον Ινούγε, καθηγήτρια ιατρικής στο Χάρβαρντ, προειδοποιεί πως «θα δούμε τον δείκτη θνητότητας να ανεβαίνει» και ότι τα πράγματα θα γίνονται «ολοένα πιο επικίνδυνα για τους μεγαλύτερους όσο εξασθενεί το επίπεδο ανοσίας».

Σύμφωνα με το COVID States Project, μεταξύ των Αμερικανών 65 ετών και άνω, το 13% είναι ανεμβολίαστο, το 3% έχει λάβει μόνο μία δόση των εμβολίων της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, ενώ το 14% έχει εμβολιαστεί πλήρως μεν, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη αναμνηστική δόση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ