Ρ.Σβίγκου: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προσφέρει μια ρεαλιστική ελπίδα στην κοινωνία

ΑΠΕ

Στο μεγάλο στόχο της «οργανωτικής ανασυγκρότησης» του κόμματος, αναφέρθηκε η νέα γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, σχετικά με τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, τονίζοντας ότι «το μήνυμα της 15ης Μαΐου όπου 110.000 νέα μέλη προσέγγισαν και ήρθαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μια τεράστια ευθύνη για εμάς».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Σβίγκου είπε: «Είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα. Θέλουμε να είναι η δύναμή μας και όχι η αδυναμία μας. Σε αυτό λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες και όλοι τις υλοποιούμε από όποια θέση κληθούμε κάθε φορά να υπηρετήσουμε τις συλλογικές αποφάσεις». ‘Αλλωστε, όπως τόνισε, «δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι προτάσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει, ομόφωνα, στο πρόσφατο συνέδριό μας, μας δεσμεύουν όλους. Έχουμε μια ομόφωνη πολιτική απόφαση και ένα νέο καταστατικό. Πόσο μάλλον αν είσαι γραμματέας. Όταν είσαι γραμματέας, είσαι γραμματέας όλου του κόμματος».

Αναφορικά με την προϋπόθεση που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο νέος γραμματέας του κόμματος να μην θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όχι απλώς δέχτηκα να μην είμαι υποψήφια, αλλά οποιοσδήποτε και εάν ήταν γραμματέας θεωρώ ότι αυτή θα ήταν μια σωστή κίνηση. Ήταν μια σκέψη που υπήρχε και στο παρελθόν και θεωρώ ότι είναι σωστό το ότι προχωράμε τώρα με αυτό τον τρόπο».

Σχετικά με την κυβέρνηση της ΝΔ, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη πανηγυρίζει ότι όλα πηγαίνουν καλά. «Ακούω τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ακούω και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα success story το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα των πολιτών και με την τσέπη τους».

«Τα όποια μέτρα της κυβέρνησης, όπως η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού», υπογράμμισε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «είναι απολύτως ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών», προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο είναι κάθε φορά ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετείς. Γιατί η κυβέρνηση όταν έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα φίλων και ημετέρων, τα λεφτά τα βρίσκει».

Αναφερόμενη στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών των αγαθών, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι «είναι και απολύτως κοστολογημένες, και έχουν εφαρμοστεί από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών». «Εμείς λέμε εδώ και καιρό, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, γιατί τα επίπεδα του μισθού είναι χαμηλότερα στη χώρα μας σε σχέση με το 2010. Έχουμε μια γκάμα προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έχουμε καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, κι έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδράνεια» της κυβέρνησης «ν’ αντιμετωπίσει την κρίση» αλλά και «να χρησιμοποιήσει μέτρα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν που έχουν προταθεί από το φθινόπωρο».

‘Αλλωστε, όπως υπενθύμισε η Ράνια Σβίγκου, «το φθινόπωρο έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των τιμών στην ενέργεια κτλ, είναι παραμύθια. Και τελικά φτάσαμε τον Φλεβάρη να έχουμε ρεκόρ στον πληθωρισμό και συνεχώς ν’ ανεβαίνει. Τον Μάιο προσέγγισε το 11%. Δηλαδή 2,6 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» .

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε η Ράνια Σβίγκου, «υποσχόταν  φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Αυτά ήταν προεκλογικές της δεσμεύσεις». Αντίθετα σήμερα «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη και στον πληθωρισμό και στους νεκρούς από την πανδημία. Έχει πολλά αρνητικά ρεκόρ. Και όταν έχεις τόσα πολλά και συσσωρευμένα αρνητικά ρεκόρ σε όλες τις κρίσεις, στην υγειονομική, την κοινωνική, την οικονομική, στην ανεργία των νέων, είναι ζήτημα πολιτικών αντιμετώπισης. Αλλιώς αντιμετωπίζει η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας ή η προοδευτική κυβέρνηση της Πορτογαλίας την οικονομική κρίση: είδαμε ότι αυτοί αλλιώς διαπραγματεύθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής πριν από ένα μήνα τα ενεργειακά ζητήματα, και αλλιώς τα έχει, δεν τα έχει διαπραγματευθεί μάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και άλλα αποτελέσματα έχει η κρίση στη χώρα μας, και άλλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. ‘Αρα», κατέληξε η Ράνια Σβίγκου, «μπορεί μια κρίση να είναι διεθνής, αλλά έχει και διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την πολιτική που ασκεί η εκάστοτε εθνική κυβέρνηση».

Τέλος, σχετικά με το πώς θα κινηθεί η επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Ράνια Σβίγκου σημείωσε: «Υπάρχουν οι 5+1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις οποίες κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο. Υπάρχει η ομόφωνα ψηφισμένη Πολιτική Απόφαση. Το κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα το εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Αυτό θα έχει πλήρως κοστολογημένες προτάσεις και θα προσφέρει μια ρεαλιστική ελπίδα. Δηλαδή την ελπίδα σε μια χώρα και μια κοινωνία η οποία μπορεί να αλλάξει σελίδα βασισμένη σε ρεαλιστικές προσδοκίες και σε ρεαλιστικούς στόχους».