today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Η τριπλή τουρκική πρόκληση και το επικίνδυνο δόγμα των ίσων αποστάσεων

Σε χειροτέρευση οδεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η Τουρκία προέβη σε τριπλή πρόκληση κατά της Ελλάδας, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα αλλαγής συνόρων!

Τριπλή, ψύχραιμη και συνάμα σκληρή, όπως αρμόζει στην περίσταση,  ήταν και η ελληνική απάντηση, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να δίνουν τον τόνο και να βάζουν στη θέση τους τον υπερφίαλο γείτονα…

Του Κώστα Πασίση

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πολλάκις έχει «στοχοποιηθεί» από την Τουρκία για τις επισκέψεις της σε ακριτικά νησιά, έστειλε και πάλι ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς έθεσε επί τάπητος την επικίνδυνη τουρκική προκλητικότητα, δηλαδή  τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και  την επιθετική ρητορική της Άγκυρας που, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε στον κ. Σολτς  τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ζήτησε να σταματήσει η Γερμανία να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις, δείχνοντας παράλληλα και την ελληνική δυσαρέσκεια στη στάση του Βερολίνου.

Επίσης, μιλώντας στο πλαίσιο του  συνεδρίου του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι «Θα δώσουμε σαρωτική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά, αποκαλύπτοντας τις μελλοντικές τουρκικές προθέσεις.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανέφερε:

«Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αφοπλίσει, διαφορετικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Την ίδια στιγμή το κανάλι έδειχνε τα ελληνικά νησιά που είχαν κυκλώσει οι Τούρκοι και αμφισβητούν την κυριαρχία τους, με το αστείο επιχείρημα της στρατικοποίησης τους.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προέβη σε ακόμη ένα παραλήρημα κατά της Ελλάδας, απειλώντας με πόλεμο. «Μήπως είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;», αναρωτήθηκε

Ταυτόχρονα, το CNN Turk παρουσίαζε χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο…

Και ειδικότερα τα νησιά: Λέσβος, Σάμος,  Χίος, Ικαρία,  Λήμνος, Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Αγαθονήσι, Χάλκη, Λέρος, Λειψοί, Ψέριμος, Πάτμος, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο.

Ενώ ο ακροδεξιός κ. Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν δήλωνε ότι τα Δωδεκάνησα παραμένουν ανοικτή πληγή και τα κλεμμένα θα επιστρέψουν είτε με το καλό είτε με τη βία.

Το φάουλ των ίσων αποστάσεων

Όλη αυτή η πολεμοχαρής ρητορική επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που εν ολίγοις λέει ότι η Τουρκία στο βάθος του σχεδιασμού της έχει την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, επειδή απλά δεν αρέσουν οι υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες

Ένα αναθεωρητικό δόγμα που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από τη Συρία και «πάγωσε» προσωρινά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μικροσκόπιο πάντως της Αθήνας βρίσκονται οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας, αν δεν αποσρατικοποιηθούν τα νησιά εκεί που πρέπει.

Όπερ μεταφράζεται στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο Ασφάλειας και ίσως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως αναφέρουν «ειδικοί» επί των διπλωματικών ζητημάτων.

Στο Μαξίμου όμως  αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό  τη στάση των συμμάχων μας (όχι όλων) στην Ευρώπη που παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν από κοινού.

Η θεωρία των ίσων αποστάσεων χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς η προβολή αυτής στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις στο Αιγαίο…

Το «βρείτε τα» στην Ρωσοουκρανική κρίση για να σταματήσει η σύρραξη σημαίνει να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ