today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Προετοιμασμένη για κάθε σενάριο κρίσης με την Τουρκία είναι η Ελλάδα, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν, με προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε τον επικίνδυνο για την ειρήνη τουρκικό αναθεωρητισμό στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε που είναι σε εξέλιξη…

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα …ξύνεται για καβγά και ερμηνεύει κατά το δοκούν την πραγματικότητα, αποκλειστικά και μόνο για να δείξει τις επιθετικές διαθέσεις της έναντι της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαστρέβλωση ενός τουίτ του Νίκου Δένδια για το νέο βανδαλισμό της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο μεταφράστηκε σε επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδος στην Τουρκία.

Η παρουσίαση ενός κιτς σόου, με αμιγώς εθνικιστικό περιεχόμενο που έδειχνε τον …Πορθητή να ηγείται της άλωσης της Πόλης.

Αλλά και τον Σουλτάνο να διατυμπανίζει την κατάργηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ενώ παραμένει άγνωστο τι επιφυλάσσει η σημερινή ημέρα, από πλευράς τουρκικής προκλητικότητας.

Κατά την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε τη στρατηγική της χώρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στο διάλογο, αλλά ταυτόχρονα δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα της, στέλνοντας ένα μήνυμα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας σε φίλους και εχθρούς…

Αυτή είναι άλλωστε και η οδηγία που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, λίγο πριν αναχωρήσει για τη …μάχη των Βρυξελλών, καθώς για άλλη μια φορά η Ευρώπη είναι διχασμένη αναφορικά με το Ρωσικό πετρέλαιο, σε μια περίοδο που παίζονται μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια και έχει ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου στην Ουκρανία…

Σενάρια εμπλοκής

Ανεπίσημα πάντως στο Μαξίμου μιλούν για ένα «θερμό» καλοκαίρι τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο ενδεχομένως…

Η κυβέρνηση αθόρυβα λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, θωρακίζοντας τα σύνορα της τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα.

Η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει εκ νέου να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Θα συνεχίσει τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις και θα «προκαλέσει» Ελλάδα και Κύπρο με τα ερευνητικά σκάφη τύπου Ορουτς Ρεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Άμυνας επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και σχέδια αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ένα σενάριο είναι η Τουρκία να «στήσει» ένα επεισόδιο τύπου Ίμια, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 1996.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δε μιλάμε πάλι για τη συγκεκριμένη βραχονησίδα, αλλά για μια άλλη από τις πάμπολλες που είναι στην κυριαρχία της Ελλάδας.

Το δεύτερο είναι να γίνει ακόμη και κατάληψη ενός αραιοκατοικημένου μικρού νησιού που είναι από τα χειρότερα σενάρια, καθώς αποτελεί αναμφισβήτητα πράξη πολέμου…

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει εμπλοκή στο πλαίσιο ελληνο-τουρκικών ασκήσεων εκατέρωθεν, με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο και οπλισμένων πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο μας.

Το τέταρτο σχετίζεται με τα τουρκικά γεωτρύπανα που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε περιοχή Νότια του Καστελλόριζου, ένα νησί που έχει εντάξει στη προκλητική ρητορική του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Το πέμπτο σενάριο αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά περισσότερο, παρά στον Έβρο από τον οποίο δεν περνά …κουνούπι όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Στόχος όλων αυτών είναι να έλθει η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ