26.3 C
Athens

Ν.Δένδιας: Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις

«Η τουρκική παραβατικότητα, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Όπως σημείωσε, αποδεικνύεται «στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο». «Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η πρόσφατη απαντητική επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού σχετικά με δήθεν υποχρέωση αποστρατωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου αποτελεί παράδειγμα νηφάλιας αντίδρασης.

«Στην επιστολή αυτή τεκμηριώνεται το αβάσιμο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Παράλληλα, τονίζεται ο κίνδυνος που συνιστούν οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή της Ελλάδς να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά αυτό «προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας μία ριζική αναθεώρηση της συμπεριφοράς της και την πλήρη εναρμόνισή της με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», κάτι που κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ να επενδύσουν στρατηγικά στη χώρα μας καθώς αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

«Παράλληλα, η συμφωνία ενισχύει το ειδικό βάρος της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού», συμπλήρωσε.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτεικών, έχουμε εκτός από συγκέντρωση συμμαχικών δυνάμεων και κατασκευή μεγάλων ενεργειακών υποδομών, που θα κάνουν την περιοχή πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για όλα τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε, δε, πως απόδειξη της σημασίας της συμφωνίας αποτελεί και η αντίδραση της Τουρκίας, που για τους δικούς της λόγους βλέπει σε αυτήν μία αναβάθμιση της Ελλάδας, κάτι που λειτουργεί ως αντίβαρο στη δική της επιρροή και ανάσχεση στην αναθεωρητική πολιτική της.

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημείωσε πως «η ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελεί την κορύφωση των άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια», καθώς «ήταν μία ιστορική ευκαιρία να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις στο νομοθετικό Σώμα της πιο ισχυρής χώρας παγκοσμίως».

«Το σημαντικότερο, ίσως, κέρδος μας είναι ότι έχει εμπεδωθεί στην αμερικανική ηγεσία, καθώς και στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα κλειδί για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε.

Επεσήμανε, δε, πως σε όλες τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον υπήρξε η δυνατότητα να γίνει ενημέρωση για την τουρκική παραβατικότητα και προκλητική συμπεριφορά, ενώ η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την αμερικανική διοίκηση στη δεδηλωμένη στρατηγική μας για τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα που ταλανίζεται από προκλήσεις όπως η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον», υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που άντεξαν στους αιώνες, ενώ συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο αποτελεί η ελληνική ομογένεια, η οποία ζει στη Ρωσία εδώ και αιώνες.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών θα διατηρηθούν και αφού ξεπεραστεί αυτή η περιπέτεια του πολέμου», πρόσθεσε και σημείωσε πως η Ελλάδα ακολούθησε μία στάση αρχών, καθώς μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της στήριξε την Ουκρανία που δέχτηκε παράνομη εισβολή, «σεβόμενη και υπερασπιζόμενη τη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως θα έπραττε για κάθε χώρα σε ανάλογη περίπτωση».

Δυστυχώς, όπως τόνισε, η ρωσική ηγεσία, με τις παρεμβάσεις και δηλώσεις της, όπως της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οξύνει τις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την ευημερία», αλλά και για την ΕΕ η ένταξή τους «είναι πέρα από όλα τα άλλα μία γεωπολιτική αναγκαιότητα».

«Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα “κενό” στον χάρτη της Ευρώπης, που θα επιχειρήσουν να καλύψουν αναθεωρητικές δυνάμεις με ηγεμονικές φιλοδοξίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει την βαλκανική της παρουσία ως “καταδίκη”. Την αντιμετωπίζει ως ιστορική αποστολή. Είμαστε το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη να στρέψουμε την περιοχή προς την ΕΕ αλλά και την ΕΕ προς την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Σήμερα εργαζόμαστε εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου, στέλνοντας ένα μήνυμα διπλής κατεύθυνσης. Αφενός προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τους οποίους καλούμε να δείξουν μεγαλύτερη τόλμη και να δώσουν νέα δυναμική στη διαδικασία διεύρυνσης. Να μη βλέπουν το ζήτημα αυτό μόνο στις τεχνικές του παραμέτρους, αφήνοντας στην άκρη την ιστορική και γεωπολιτική του διάσταση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η λήψη απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αφετέρου προς την περιοχή το μήνυμα που μεταφέρει ο ίδιος στις επισκέψεις του στην περιοχή είναι «να συνεχίσουν να εκπληρώνουν με συνέπεια τα προαπαιτούμενα της ευρωπαϊκής τους πορείας, να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να τηρούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, να επιλύουν τα διμερή τους θέματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

«Να διοχετεύσουν όλη τους την ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι σε ανιστόρητες προσπάθειες ανακίνησης ανύπαρκτων ζητημάτων», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ