today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν – Συνεχής ενημέρωση

Προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας διακόπηκαν σήμερα, αφότου ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού επλήγη από θραύσματα ρωσικής οβίδας, σκοτώνοντας έναν Γάλλο δημοσιογράφο, δήλωσε ο κυβερνήτης

Όπως έγραψε ο ίδιος στο Telegram, τα θραύσματα διαπέρασαν την θωράκιση του οχήματος, σκοτώνοντας τον διαπιστευμένο Γάλλο δημοσιογράφο που ταξίδευε μέσα σε αυτό.

Ο Γκαϊντάι ανήρτησε μια φωτογραφία δημοσιογραφικής διαπίστευσης που ταυτοποιεί τον δημοσιογράφο.

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Η Τσεχία –μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999– απέχει λιγότερα από 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Συνεχής ενημέρωση

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν

Περίπου δέκα λεπτά διήρκησε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν.

Ουκρανία: Στη Μαριούπολη ανακαλύπτουν νέους ομαδικούς τάφους

Στη Μαριούπολη οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τους 22.000 μεταξύ των αμάχων αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο σε δηλώσεις του, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο νεκροταφείο Σταροκρίμσκι μέσα σ’ ένα μήνα εμφανίσθηκαν 25 νέοι τομείς υπό μορφή τάφρου. Τα σώματα στοιβάζονται σε διάφορα στρώματα και στη συνέχεια “καλύπτονται” με πλάκες ώστε να φαίνονται ως μεμονωμένες ταφές.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε το ναυπηγείο στο Μικολάιφ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έπληξαν εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στην νότια πόλη της Ουκρανίας Μικολάιφ.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε ένα υπόστεγο στα ναυπηγεία “Οκεάν” του Μικολάιφ, καταστρέφοντας οχήματα και άλλο εξοπλισμό, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Μπάιντεν: Δεν θα στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

Τα μέλη του τάγματος Αζόφ που πολέμησαν στη Μαριούπολη κρατούνται στο Ντονέτσκ

Οι Ουκρανοί μαχητές του τάγματος του Αζόφ οι οποίοι παραδόθηκαν αφού πολέμησαν στη Μαριούπολη θα δικαστούν και κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου βρίσκονται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είπε στη ρωσική τηλεόραση ο Γιούρι Σιροβάτκο, ο «υπουργός Δικαιοσύνης» αυτής της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας».

«Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 2.300 αιχμαλώτους πολέμου από το Αζοφστάλ», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «Αζόφ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση» και για όλα τα μέλη του θα διενεργηθεί έρευνα ενόψει της δίκης τους. «Σε εμάς, τέτοιοι εγκληματίες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών, τη θανατική ποινή», κατέληξε.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι.

“Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Ουκρανία: 2 άμαχοι νεκροί και 5 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντονέτσκ

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στις παρυφές της ουκρανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ στην επαρχία Λουχάνσκ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με κάθε είδους όπλα και με τη στήριξη της αεροπορίας, ενώ έχουν εισέλθει σε νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Σεβεροντονέτσκ.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Ουκρανία: Η Πολωνία στέλνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς.

Αντιμέτωπη με σφυροκόπημα των δυνάμεών της από το ρωσικό πυροβολικό στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ