today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας διεθνοποιεί ο Μητσοτάκης σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη

Ερντογάν γιοκ μέχρι να «ασπασθεί» το Διεθνές Δίκαιο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είπε ευθέως τη συγκεκριμένη ατάκα, αλλά το υπονόησε με  ευκρίνεια, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία τερματίζονται, μέχρι να σταματήσουν οι απειλές και γίνουν  απολυτά σεβαστές οι  διεθνείς συνθήκες. Τελεία και παύλα.

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αντίθετα μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ η ανάλυση που γίνεται είναι ότι αυτή την περίοδο ο Τούρκος Πρόεδρος  θέλει να μετρήσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας για να κάνει την επόμενη κίνηση του στη διπλωματική σκακιέρα, βλέποντας ότι το ΝΑΤΟ τηρεί επί της ουσίας στάση ουδετερότητας.

Για το λόγο αυτό η Τουρκία ανακοίνωσε  την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους «Γιουνουζ» και ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν μπλοφάρει, όταν λέει ότι θα τεθεί θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αν δεν αποστρατικοποιηθούν.

Μια δήλωση βέβαια που όλως περιέργως σχεδόν εξαφανίστηκε την επόμενη ημέρα από τον τουρκικό Τύπο…

Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση της κυβέρνησης είναι απ εδώ και στο εξής να μιλάει με την Τουρκία μόνο στη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Σουλτάνος.

Έτσι ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τη γειτονική χώρα, σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία της.

Στο Υπουργικό, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, εν ευθέτω χρόνο.

Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στην διεθνή νομιμότητα αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός..

Η μετάφραση της παραγράφου αυτής σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα εκθέσει την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα, μιλώντας καθαρά για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην Αν. μεσόγειο.

Θα διεθνοποιήσει την τουρκική επιθετικότητα.  Θα μιλήσει για τις αναθεωρητικές προθέσεις της Αγκύρας που ειδικά αυτή την περίοδο δεν είναι ελκυστικές στην Ευρώπη…

Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί τόσο στη συνοδό των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου όσο και στη συνοδό του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τέσσερις ημέρες αργότερα όπου παρών θα είναι και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί πάνω στην ίδια τακτική που ξεδίπλωσε στις ΗΠΑ και προκάλεσε τον εκνευρισμό Ερντογάν ο οποίος αντιλήφθηκε  εκ των υστέρων ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός  δεν έπεσε στην «παγίδα» της Κωνσταντινούπολης για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, στη βάση των διμερών σχέσεων με «αδελφικό» τρόπο και χωρίς ξένες διαμεσολαβήσεις.

Η Ελλάδα τονίζει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι  ευρωτουρκικές και αυτό τσαντίζει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σήμερα πάντως το σκηνικό με την Τουρκία είναι  ιδιαίτερα θολό και ρευστό. Ο υφυπουργός Παιδείας και αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, επεσήμανε  ότι το τοπίο θυμίζει ολίγον από το Καλοκαίρι του 2020 όπου οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα ήταν αυξημένες.

Ωστόσο ανέφερε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ