today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Πούτιν: Η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση – Συνεχής ενημέρωση

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ο Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε νωρίς σήμερα ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της χώρας.

«Πρόκειται για μονάδες που είναι μόνιμα στην επαρχία Λουχάνσκ, που προσπαθούν να επιτεθούν και να σημειώσουν πρόοδο προς όποια κατεύθυνση μπορούν», δήλωσε ο Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή.

Συνεχής ενημέρωση

Πούτιν: Η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα τον “επικίνδυνο χαρακτήρα” των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση”, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Επικοινωνία Μακρόν και Σολτς με Πούτιν για την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν σήμερα από κοινού τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων συλληφθέντων στο Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων αποσχιστών από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για ένα κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

«Η όποια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει τίποτα», ανέφερε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί κάποιος με μία χώρα που ψεύδεται συνεχώς με κυνικό και προπαγανδιστικό τρόπο;».

Λιθουανοί συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν drone για την Ουκρανία

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνεισφέρουν χρήματα για την αγορά ενός εξελιγμένου στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έχουν συγκεντρωθεί 3 εκατ. ευρώ –από τα 5 εκατ. ευρώ που χρειάζονται συνολικά– κυρίως με την εισφορά πολλών μικρών ποσών, σύμφωνα με το λιθουανικό δίκτυο Laisves TV, που ξεκίνησε την προσπάθεια.

«Πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, κανείς από εμάς δεν πίστευε ότι θα αγοράζαμε όπλα. Αλλά τώρα είναι κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να γίνει κάτι για να ενωθεί ο κόσμος», δήλωσε η Άγκνιε Μπελιτσκάιτε, 32 ετών, που έστειλε 100 ευρώ την Τετάρτη, μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

«Κάνω δωρεές για την αγορά όπλων για την Ουκρανία εδώ και λίγο καιρό. Και θα συνεχίσω να το κάνω έως τη νίκη», δήλωσε στο Reuters, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους για την απόφασή της να στείλει χρήματα ήταν ο φόβος μήπως η Ρωσία επιτεθεί στη Λιθουανία.

«Ενώ οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου διαβουλεύονται δίχως τέλος…η κοινωνία της Λιθουανίας απλά ενώνεται και, ξέρετε, πρόκειται να συγκεντρώσει 5 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το drone – κάτι που είναι ένα εντυπωσιακό μήνυμα προς τον κόσμο», δήλωσε η Μπελιτσκάιτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ