today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Τα θετικά σήματα από το Νταβός, το ρευστό σκηνικό με Τουρκία και το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Στην τελική ευθεία των εκλογών, είτε γίνουν το Φθινόπωρο, είτε στο τέλος της 4ετιας, όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου, μπήκε η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως ο Πρωθυπουργός το δυναμικό come back της χώρας ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως φάνηκε από τα «σήματα» εμπιστοσύνης, που έλαβε από εκπροσώπους ξένων κολοσσών  στο Νταβός.

Του Κώστα Πασίση

Όπως προκύπτει από τον κύκλο των επαφών του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να βάλει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι και επιχειρείν, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της ως επενδυτικό προορισμό.

Ειδικότερα είχε σημαντικές συνομιλίες με τους επικεφαλής της  Google, της Meta, του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, της Mubadala, της Bridgewater Associates και άλλων μεγάλων εταιρειών.

Ενώ ο Πρόεδρος του Φόρουμ στο Νταβός σε ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό μίλησε για «ελληνικό θαύμα» που κανένας δεν περίμενε.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας τις ελληνικές επιτυχίες, όπως είναι «η πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ, η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας.

Η πρόσφατη 10η συνεχής θετική έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και καθιστά εφικτό τον εθνικό στόχο για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

-Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση μισθωτών το 2021»

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, τις ουσιαστικές συζητήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και το αποτύπωμα που άφησε στο Νταβός, η Ελλάδα ανέβηκε κατηγορία σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε σημαντικά και το προσωπικό κύρος του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αυτό φάνηκε τόσο από την παρέμβαση του στη Κομισιόν για να αλλάξει επί  το αυστηρότερο την πρώτη άνευρη και χλιαρή  ανακοίνωση της, αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα,  αλλά και την ενόχληση που έβγαλε η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα η οποία  επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι συντάχθηκε με το Δυτικό αντιρωσικό  μπλοκ.

Η Αθήνα έχοντας εξασφαλίσει διπλωματικά τα νώτα της και θωρακιστεί αμυντικά απαντά άμεσα σε όλα τα επίπεδα, σε  κάθε τουρκική πρόκληση, που σχετίζεται με τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της.

Όπως αποκαλύφθηκε το ΥΠΕΞ έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα τονίζεται, με αμιγώς νομική τεκμηρίωση, ότι όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και πλήρη δικαιώματα.

Τα σύνορα είναι οριστικά, όπως  ορίζονται στις διεθνείς συνθήκες ενώ καταρρίπτεται και η ανυπόστατη θεωρία  περί αποστρατικοποιημένων νησιών.

Γεγονός που ενόχλησε τον τούρκο ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε εκ νέου τη χώρα μας λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει όταν ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Προοπτική αυτοδυναμίας

Το ολικό και δυναμικό come back της κυβέρνησης, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνεται και στη τελευταία δημοσκόπηση  της εταιρείας Metron Analysis

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει  ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με  11,8% από 14,4% τον Απρίλιο. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Ωστόσο, το σημαντικότερο συμπέρασμα αυτής της μέτρησης είναι ότι πλέον η ΝΔ έχει προοπτική αυτοδυναμίας στον πιθανό δεύτερο γύρο, αν δεν αλλάξουν δραματικά οι πολιτικές συνθήκες και οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων.

«Το κυβερνών κόμμα αρχίζει να ανακάμπτει, ενώ με τα δεδομένα που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΝΔ δεν είναι μακριά από την αυτοδυναμία στην περίπτωση των δεύτερων εκλογών», ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Metron Analysis” Στράτος Φαναράς σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ