today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Είμαστε δίπλα στον πολίτη, στα όρια της οικονομίας

«Το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα, από τον Ιούλιο και μετά, στην ουσία ν’ ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να πληρώνουμε από 70% με 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Μέσα στον Ιούνιο θ’ ανοίξει η πλατφόρμα, για να έχουν την επιστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσών από τις υπερβάλλουσες χρεώσεις, όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα» τόνισε σε συνέντευξή του στην «ΕΡΤ 1» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ήδη, και το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχουν αυξημένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επίσης για όλους. Μια σειρά επιχειρήσεων βλέπει στους λογαριασμούς του ρεύματος αναδρομική επιστροφή χρεώσεων από το προηγούμενο διάστημα» πρόσθεσε.

Επισήμανε δε ότι πρώτη η Ελλάδα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό της και τα δημοσιονομικά της μεγέθη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να μετριάσει το αποτύπωμα αυτής της τεράστιας κρίσης, πρωτόγνωρης, που βιώνει όλη η Ευρώπη και μαζί της και η Ελλάδα.

Για το σχεδιασμό της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα αφού σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε πολύ θετικό, αισιόδοξο επίπεδο, πολύ καλύτερο, όπως χαρακτηριστικά είπε, από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ανέφερε «από κει και πέρα, παραμένουν και οι βασικοί μας στόχοι. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά. Προχωρήσαμε σε μία καινούργια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλες οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες έχουμε προβεί, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η άρση της οποιασδήποτε ελάφρυνσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πολύ περισσότερο η επιβολή οποιουδήποτε καινούργιου φόρου».

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε μία σώφρονα και λελογισμένη οικονομική πολιτική, ανάλογα με τις αντοχές μας και βεβαίως ό,τι υπεραπόδοση δημιουργείται, ό,τι αποδίδει η οικονομία μας σε πόρους, να μετασχηματίζεται αμέσως σε κοινωνικό κεκτημένο για τους πολίτες. «Και δεύτερον να φροντίσουμε, τηρώντας τη δημοσιονομική αυτή ισορροπία, να μην ξανά ζήσουμε περιπέτειες σαν κι αυτές που πλήγωσαν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε δίπλα στον πολίτη, στα όρια της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, «όπως δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα αλλαγής του χρονικού ορίζοντα των εκλογών, που είναι για το τέλος της τετραετίας».

Για τις δημοσκοπήσεις αφού υπογράμμισε ότι όλες δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διαφορά περίπου που είχε στις εκλογές του 2019. «Από το 2019 μέχρι τώρα, έχουν μεσολαβήσει πράγματα πρωτόγνωρα που μεταπολεμικά δεν έχουν τύχει σε καμία άλλη Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος επιβραβεύει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις κρίσεις αυτές. Προφανώς, απαιτεί από την κυβέρνηση συνεχή εγρήγορση, περισσότερη δουλειά, αλλά εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την διαχείριση κρίσεων, που είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν εμπειρία, σύνεση, σωφροσύνη και διεθνή παρουσία, έτσι ώστε να διεκδικούμε και να κατακτούμε πράγματα».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα πρέπει για τη στήριξη της κοινωνίας είπε «αρκεί να δει τα ποσά που δόθηκαν για το μετριασμό των συνεπειών της κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια, την ενίσχυση που δόθηκε στους πιο ευάλωτους, το Εθνικό Σχέδιο για την ακρίβεια, που στην ουσία αναστέλλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στη λιανική τιμή του ρεύματος, η οποία ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτω από τις τιμές σε χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αρκεί να δει την ανεργία που έχει μειωθεί σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ενταγμένων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, από το 2010. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει μαγικά, δεν έχουν γίνει εν κενώ. Έχουν γίνει γιατί ακολουθείται μια συγκεκριμένη πολιτική σε όλο το φάσμα του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου, που αποδίδει αυτά τα αποτελέσματα για την κοινωνία».

Για τους ελέγχους στην αγορά και τις τιμές των καυσίμων ο κ. Οικονόμου είπε «στο κομμάτι των καυσίμων, τρία πράγματα γίνονται ταυτόχρονα. Πρώτα από όλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική ενίσχυσης που είχαμε δώσει με το Fuel Pass και με τα λεφτά απευθείας στα IBAN εκείνων που τα δικαιούνταν. Δεύτερον, η οριζόντια παρέμβαση που κάναμε στην τιμή του πετρελαίου στα διυλιστήρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί περίπου 15-16 λεπτά η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο κίνησης. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί στα πρατήρια, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη και έλεγχος συνολικότερα της αγοράς των καυσίμων, έτσι ώστε στρεβλώσεις που ενδεχομένως παρατηρηθούν να αντιμετωπιστούν προς όφελος του καταναλωτή και της ελληνικής κοινωνίας».

Για την στάση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η ρητορική όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτες προκλητικές και παράνομες ενέργειες, σε ό,τι αφορά στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας, αντανακλούν την έντονη νευρικότητα και ενόχληση της Άγκυρας και της τουρκικής πλευράς για την αναβάθμιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα.

«Την αναβάθμιση τη γεωπολιτική, τη γεωστρατηγική, τις συμμαχίες, τις συμφωνίες, την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά την ιστορική και πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε.

«Η χώρα δεν έχει λόγο να φοβάται για τίποτα. Παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά όλα όσα γίνονται. Και με εμπιστοσύνη στην πολιτική μας και στις δυνατότητές μας να είμαστε ανά πάσα στιγμή και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι και δεν είναι πλέον ο κακομοίρης ή αυτός που ταλαιπωρείται ή το παιδί που θα τρέξει να κλαφτεί στον δάσκαλο, γιατί το ενοχλεί ο διπλανός του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επέστρεψε δυναμικά. Είναι παράγων ασφάλειας και σταθερότητας» πρόσθεσε.

Για τα επεισόδια στο Α.Π.Θ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει φορτικά μία ομάδα μικρή από το παρελθόν, απομεινάρια άλλων εποχών, όπως χαρακτηριστικά είπε, που επιμένει να παραβιάζει τις αποφάσεις αυτές εκεί και να καταστρέφει τα έργα για τη Βιβλιοθήκη, επιδιώκοντας συνεχώς ένταση και επιδιώκοντας με το έτσι θέλω να επιβάλει τα δικά της στερεότυπα και να εξακολουθεί να κρατά την ανώτατη εκπαίδευση, το ελληνικό πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο, καθηλωμένο σε μια εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας.

«Τα κόμματα τι λένε γι’ αυτό; Έχουν δίκιο όσοι είχαν καταλάβει τον χώρο 30 χρόνια και πάνε και τον γκρεμίζουν με βαριοπούλες και τον καταλαμβάνουν και δημιουργούν επεισόδια βίας εκεί ή έχει δίκιο η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει βιβλιοθήκη για να τους αποδοθεί; Τι έχει να πει γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Κ.Ε., το ΜΕΡΑ 25 και διάφοροι άλλοι; Θα είναι ουρά στην αντίληψη περιθωριακών ομάδων, συμμοριών που επιμένουν να κρατούν την ανώτατη εκπαίδευση καθηλωμένη στο χθες; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα. Σ’ αυτό, λοιπόν, μπορούν συγκεκριμένα με ένα Ναι ή με ένα Όχι να μας απαντήσουν; Ποιος έχει δίκιο; Οι καταληψίες που νομίζουν ότι είναι περιουσία τους, βιλαέτι τους ή η πανεπιστημιακή κοινότητα που θέλει να γίνει Βιβλιοθήκη για να πάνε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες τους και να διαβάζουν;» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ