today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις ευθείες απειλές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη και τη σκληρή απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, για …καβγά με την κυβέρνηση φαίνεται ότι ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόθεση της χώρας να προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Του Κώστα Πασίση

Από το Νταβός, το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ των ισχυρών της γης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Τούρκος Πρόεδρος και έβαλε τα πράγματα στη σωστή βάση τους, με ένα διπλό ηχηρότατο μήνυμα στον γείτονα και «σύμμαχο» μας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το πρώτο είναι ότι αν ο αξιότιμος κύριος πρόεδρος της Τουρκίας, πιστεύει ότι η Ελλάδα δε θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο ακόμη και στρατιωτικό την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διαπράττει μέγα σφάλμα, το οποίο θα βρει μπροστά του, δηλαδή στο πεδίο.

Ένα μάθημα που φαίνεται ότι δεν πήρε στον Έβρο, όταν επιχείρησε να παραβιάσει τα εθνικά σύνορα, μέσω ορδών λαθρομεταναστών, υπό την καθοδήγηση τούρκων πρακτόρων.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και τον επικίνδυνο για τη σταθερότητα αναθεωρητικό της ρόλο, με επίκεντρο τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως φάνηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ξεμπροστιάσει την Τουρκία σε όλα τα διεθνή φόρα, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο  παρερμηνειών για την αποφασιστικότητα της χώρας. Και αυτή η «καθαρή» θέση εκφράστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου κινούνται πολλά «νήματα» στο παρασκήνιο…

Στην Ευρώπη ο ρόλος της χώρας μας είναι αναβαθμισμένος σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διεθνές κύρος και επιρροή στις Βρυξέλλες  και αυτό φάνηκε από τη διορθωτική δήλωση που έγινε από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τις προκλητικές και χωρίς μέτρο δηλώσεις Ερντογάν.

Στο ίδιο τέμπο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτή τη δύσκολη  συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση θέλει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει μια στοιχειώδη στήριξη καθώς το όλο ζήτημα άπτεται των εθνικών συμφερόντων.

Ωστόσο, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται με διαφορετική διάθεση και ψάχνει αφορμές για κόντρες…

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα με την αγορά των μαχητικών F-35 και ετοιμάζεται να στήσει νέο πολιτικό σόου, εντός και εκτός Βουλής.

Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ορατή απ’ όσα είπε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας: «…Είμαστε προβληματισμένοι γιατί ο λογαριασμός έχει ανέβει. Εμείς ψηφίσαμε τα Rafale και τις Belharra και θεωρούμε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες επαρκούς άμυνας έναντι της Τουρκίας. Αλλά που θα πάει η κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία; Ο λογαριασμός έχει φθάσει στα 12 δισ. ευρώ. Είμαστε μία υπερχρεωμένη χώρα…» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας γραμμή στο κόμμα του.

Ήδη η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε ετοιμότητα  για νέα σύρραξη με την κυβέρνηση, μετα την δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι άμεσα ξεκινά η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35, που θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προηγουμένως ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε  συνάντηση με στελέχη του προγράμματος  για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, ενώ παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Και μιλάμε για τα μαχητικά F-35, ότι καλύτερο όπλο υπάρχει σήμερα  στον κόσμο, το οποίο θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα, σε σχέση με την Τουρκία που ήταν πρόγραμμα συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ, αλλά αποβλήθηκε για τους γνωστούς λόγους.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ζητά την άμεση ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή για το τι ακριβώς συμβαίνει…

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το μόνο που συμβαίνει είναι η Ελλάδα να παραμένει πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της Δύσης σε μια περίοδο που η Τουρκία παίζει «παιχνιδάκια», που ενδεχομένως να βρει μπροστά της στο μέλλον, με δεδομένο ότι η έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος της…

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση τους στο Νταβός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ