today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΗΠΑ: Λάθος η επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στη χώρα από προχθές, Δευτέρα, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μετά τις νέες αποκαλύψεις από ξένα μέσα ενημέρωσης για την καταστολή στην Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι ενέκρινε “στο υψηλότερο επίπεδο” καταχρήσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων την ώρα που η Μπατσελέτ αρχίζει επίσκεψη στην Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο κατηγορείται ότι ασκεί καταστολή.

Η επίσκεψη αυτή προαναγγέλλεται δύσκολη για την πρώην πρόεδρο της Χιλής, υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί από τις κινεζικές αρχές για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, υπογραμμίζουν παρατηρητές.

“Τα ζητήματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να πολιτικοποιούνται, να εργαλειοποιούνται ή να υπάρχουν (γι’αυτά) δύο μέτρα και δύο σταθμά”, δήλωσε ο πρόεδρος Σι στην Μπατσελέτ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσε το CCTV.

“Κάθε χώρα έχει μια διαφορετική κατάσταση” και κατά συνέπεια “έχει μια πορεία ανάπτυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να ταιριάζει με τις εθνικές της συνθήκες”, σημείωσε επίσης ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι μεταξύ των διαφόρων ειδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην επιβίωση και την ανάπτυξη είναι πρωταρχικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

“Δεν υπάρχει ‘τέλεια χώρα’ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, τόνισε επίσης.

“Η απόκλιση από την πραγματικότητα και η χονδρική αντιγραφή του θεσμικού μοντέλου άλλων χωρών όχι μόνον θα ταιριάζει άσχημα στις τοπικές συνθήκες, αλλά θα φέρει επίσης καταστροφικές συνέπειες”, σημείωσε επίσης ο Σι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

“Στο τέλος οι μεγάλες μάζες του λαού είναι που θα υποφέρουν”, υπογράμμισε.

Κοινοπραξία 14 ξένων μέσων ενημέρωσης δημοσίευσε χθες, Τρίτη, ντοκουμέντα, τα οποία, σύμφωνα με τα μέσα αυτά, προήλθαν από χακάρισμα υπολογιστών της αστυνομίας της Σιντζιάνγκ, περιφέρειας στην βορειοδυτική Κίνα.

Αυτά ρίχνουν φως στην κατάσταση των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται χιλιάδες φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάζεται ότι ελήφθησαν σε “κέντρα κράτησης” και δείχνουν τα πρόσωπα πολλών “κρατουμένων”, μεταξύ των οποίων γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων.

Τα έγγραφα ενισχύουν τη θέση ότι ασκείται καταστολή που έχει διαταχθεί από την κορυφή του κινεζικού κράτους.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε ότι ήταν λάθος της Μπατσελέτ να συμφωνήσει να επισκεφθεί την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι κυβερνητικοί περιορισμοί στην πρόσβαση που θα έχει μπορεί να υπονομεύσουν τον έλεγχο των επιδόσεων του Πεκίνου στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Δεν έχουμε καμία προσδοκία ότι η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) θα χορηγήσει την απαραίτητη πρόσβαση που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης, μη χειραγωγημένης αποτίμησης του περιβάλλοντος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ”, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Νεντ Πράις.

“Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος να συμφωνήσει σε μια επίσκεψη υπό τις συνθήκες” αυτές, πρόσθεσε ο Πράις, σημειώνοντας ότι η Μπατσελέτ δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια πλήρη εικόνα για “τις ωμότητες, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία” στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος Σι ευθύνεται για τις καταχρήσεις, ο Πράις σημείωσε ότι θα ήταν “δύσκολο για μας να φανταστούμε” ότι τα κορυφαία επίπεδα της κινεζικής κυβέρνησης δεν είναι ενήμερα.

Επίσης πρόσθεσε ότι η χθεσινή δημοσίευση χιλιάδων φωτογραφιών που διέρρευσαν και εγγράφων από γραφεία δημόσιας ασφάλειας σε δύο κομητείες της Σιντζιάνγκ επιτείνουν ένα “ήδη καταδικαστικό σώμα αποδεικτικών στοιχείων” για καταχρήσεις εκεί.

Η Μπατσελέτ είχε ζητήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Σιντζιάνγκ, αλλά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι η επίσκεψή της θα διεξαχθεί σε “κλειστό κύκλο”, αναφερόμενο σε τρόπο απομόνωσης των ανθρώπων εντός “φούσκας” για να προληφθεί δυνάμει εξάπλωση της COVID-19.

Η Κίνα αρνείτο αρχικά την ύπαρξη οποιωνδήποτε κέντρων κράτησης, αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργήσει “κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης”, τα οποία είναι αναγκαία για να περιοριστεί η, σύμφωνα με την ίδια, τρομοκρατία, αυτονομιστική δράση και η θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση στην Σιντζιάνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες διακρίσεις για το Kia EV9