today-is-a-good-day
27.7 C
Athens

Χρ.Στυλιανίδης: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, είναι το «δόγμα» για την φετινή αντιπυρική περίοδο

Προσηλωμένο στον στόχο της αποτελεσματικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε επίπεδο διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, βρίσκεται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως τόνισε – στη Βουλή – ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με θέμα “Νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος: Πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών”, ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε και για τα συμπεράσματα των εργασιών της ημερίδας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eurisy, με αντικείμενο την αξιοποίηση και εφαρμογή των δορυφορικών τεχνολογιών στη διαχείριση του κινδύνου των καταστροφών. Σκοπός της ημερίδας, ήταν να εξετάσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δορυφορικές τεχνολογίες στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός “για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα γνώση, αξιόπιστα δεδομένα και επιστημονική ανάλυση”.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στον σκοπό της σύστασης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να «γεφυρώσει» την παραδοσιακή προσέγγιση αντιμετώπισης κινδύνων (την κατασταλτική δηλαδή δράση) με τη διαχείριση του ολοένα και αυξανόμενου κινδύνου, δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στην πρόληψη και στην προετοιμασία – ετοιμότητα. “Αυτό είναι το νέο «δόγμα» που εφαρμόζουμε φέτος στο σχεδιασμό μας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η στρατηγική μας εστιάζει στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία – ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Παράλληλα εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα καταστολής” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, αφού εξήγησε ότι απέχουμε ακόμα από την πλήρη, την επιθυμητή, αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εποχή της πληροφορίας, την οποία διανύουμε, διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται η προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις σημερινές προσεγγίσεις της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών, και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

“Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία. Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όχι μόνο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, αλλά και σε άλλους τομείς δημόσιας πολιτικής” επέμεινε ο αρμόδιος υπουργός και μίλησε για τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει “μονόδρομο” τη συνεργασία αυτή. Πρώτον, το μεγάλο κόστος, καθώς είναι ελάχιστες οι χώρες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνες τους την ανάπτυξη νέων ή ακόμα και τη διατήρηση των υφιστάμενων δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών και από την άλλη μεριά, η διεθνής συνεργασία, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες Galileo και Copernicus, συγκεντρώνει πόρους από πολλές χώρες και αποδίδει συστηματικά καρπούς. Δεύτερον, υπάρχει συχνά ανάγκη τυποποίησης της χρήσης των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να υπάρχει διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η τεχνολογία που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του καλούντος το 112, βασίζεται σε ένα διεθνές πρότυπο που εφαρμόζεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο σε όλες τις χώρες.

Ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών και επισήμανε πως μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε με βεβαιότητα πως βοηθούν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Παρατήρησε πως “πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στην εξοικείωση των επαγγελματιών της αντιμετώπισης καταστροφών με την τεχνολογία” επισημαίνοντας ότι “η διεθνής και η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι μονόδρομος για την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών” και διαβεβαιώνοντας πως “σε αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι”.

Ο κ. Στυλιανίδης, εξήγησε ότι οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν δυνητικά όλες τις φάσεις της διαχείρισης των καταστροφών και του κινδύνου όπως:

– οι δορυφορικές τεχνολογίες και εφαρμογές, οι οποίες παρέχουν ένα σύνολο εργαλείων τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης των κινδύνων, παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων και του κλίματος, και

– Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, που επιτρέπουν την υπέρθεση γεωχωρικών δεδομένων και τα οποία συνδυάζονται στο πλαίσιο της ανάλυσης του κινδύνου και της εκτίμησης των επιπτώσεων διαφόρων σεναρίων καταστροφών.

“Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αλλάζει την οικονομία και την κοινωνία, οι τεχνολογίες επικοινωνιών λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών” ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και έφερε ως παράδειγμα “τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα”, αυτά που διαθέτει πλέον στην τσέπη του η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια τη θέση του πολίτη που καλεί τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Επίσης, το σύστημα eCall, που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού ασφαλείας στα οχήματα νέας τεχνολογίας, το οποίο καλεί αυτόματα το 112 σε περίπτωση σύγκρουσης και στέλνει στο κέντρο επικοινωνιών τη θέση του οχήματος και άλλα ουσιώδη δεδομένα. Ακόμη, τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού πολιτών που επιτρέπουν στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες για επικείμενους ή εν εξελίξει κινδύνους μέσω πολλαπλών μεθόδων επικοινωνίας.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος εκτιμά ως δεδομένο ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, αναφέρθηκε και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιούνται πειραματικά για το σχεδιασμό δράσεων πρόληψης καταστροφών και για την πιο γρήγορη διεκπεραίωση κλήσεων στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (και σύντομα θα τις δούμε και στο σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων) οι οποίες βελτιώνουν την ακρίβεια της προειδοποίησης των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ