today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αλλάζει το τοπίο στα Ελληνοτουρκικά – Οι κινήσεις της Αθήνας

Όταν οι γείτονες ζητάνε και τα …ρέστα, με την προσωπική επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη, η Αθήνα δείχνει να μη πατά την …πεπονόφλουδα του Σουλτάνου και απαντά με ψυχραιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα κινηθεί   δυναμικά, σε περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε ακραίες ενέργειες στο πεδίο, είτε στον Έβρο, είτε στο Αιγαίο.

Του Κώστα Πασίση

Η Αθήνα δε θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης.

Ο απίστευτος εκνευρισμός που έβγαλε ο Τούρκος πρόεδρος και η σπασμωδική κίνηση του, να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έδειξε πόσο επιτυχής ήταν η στρατηγική που ακολούθησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ.

Γιατί αυτή ήταν μια από τις βασικές αιτίες  της «έκρηξης» Ερντογάν, όπως παραδέχθηκε  στις δηλώσεις του, ανεξάρτητα από τα ευρύτερα ανατολίτικα παζάρια που είναι σε εξέλιξη…

Μετά την επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθηνα από την Ουάσιγκτον, η χώρα τέθηκε σε κατάστασης αυξημένης ετοιμότητας, επειδή η κυβέρνηση είχε …υποψιαστεί την τουρκική αντίδραση, καθώς τα κακά μαντάτα έφθασαν γρήγορα στην Άγκυρα.

Η  κλιμάκωση με την πτήση δυο τουρκικών F-15 σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο ήταν ο προάγγελος ότι η επιθετικότητα των γειτόνων μας, ανεβαίνει κατηγορία.

Αναφορικά με τις απόπειρες των Τούρκων να εργαλειοποιήσουν για ακόμη μία φορά τους παράνομους μετανάστες στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο»

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την επόμενη μέρα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου.

Η Ελλάδα θέλει ένα ήρεμο καλοκαίρι το οποίο πλέον δεν είναι εξασφαλισμένο…

Ήδη από τον περασμένο μήνα η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη από τον Ιούλιο νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιστρέφοντας στη ρητορική του 2020.

Οι τελευταίες  δηλώσεις Ερντογάν θυμίζουν την  αντίστοιχη στάση του, όταν είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον κ Μητσοτάκη, ύστερα από σχετική πρόταση του Βούλγαρου Προέδρου και στη συνέχεια έβγαλε το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρεις στην Αν. Μεσόγειο

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας 

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει κατευναστική πολιτική έναντι της Άγκυρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις  30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τους νέους  κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Μεσογείου.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών δεν ενθουσίασε κανέναν στην Αθήνα. «Ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…», σχολίασε η Ευρώπη, προκαλωντας απορίες…

Λίγο αργότερα και ύστερα από ελληνική παρέμβαση υπήρξε δεύτερη βελτιωμένη δήλωση.

Αναμένουμε από την Τουρκία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, ήταν το νέο σχόλιο…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου όπου θα είναι παρόντες τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, αν και μέχρι τότε θα έχουν παιχθεί πολλά επεισόδια στο ελληνοτουρκικό θρίλερ…

Η ερμηνεία της τουρκικής κλιμάκωσης

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές οι  δηλώσεις του Σουλτάνου έχουν πολλές αναγνώσεις.

Πρώτον. Η Τουρκία έβγαλε τη συγκεκριμένη αντίδραση για να στείλει το δικό της μήνυμα στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα αποφασίσει για την πώληση στην Άγκυρα των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν και η δήλωση του κ. Μπαχτζελί, του εθνικιστή κυβερνητικού εταίρου του κ. Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ…

Δεύτερον η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, την στιγμή που ο Ερντογάν περιμένει ακόμη «το πράσινο φως» από τον κ. Μπάιντεν για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Τρίτον. Ο Ερντογάν με τις απειλές προς την Ελλάδα απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας του, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας αλλά και ενόψει των επικείμενων εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ