Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν

Pixabay

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις λίγο νωρίτερα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν αν αυτή δεχόταν επίθεση.

“Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει”, σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί”, πρόσθεσε.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μπάιντεν απάντησε “ναι” όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν, αν δεχόταν επίθεση.

“Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει”, σημείωσε. “Συμφωνούμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το έχουμε υπογράψει (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αναμένει πως κάτι τέτοιο “δεν θα γίνει” ούτε θα υπάρξει απόπειρα για να γίνει.