today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Νέο μουσείο για την τοπική ιστορία εγκαινιάστηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Πηλίου

Το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης-Κώστας Λιάπης, εγκαινιάστηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας του Πηλίου, αποτελώντας ένα ακόμη σημείο αναφοράς και γνώσης για τον τοπικό πολιτισμό στο βουνό των Κενταύρων, έτσι όπως αναπτύχθηκε στα χρόνια που πέρασαν.

Το νέο μουσείο στεγάζεται στο αποκτηθέν αρχοντικό Κύρου και θα λειτουργεί με εκθέματα αποκτηθέντα κυρίως από τα χρόνια της θητείας του πρώην δημάρχου Μηλεών και νυν Νοτίου Πηλίου Νίκου Αρέθα, ενώ στην ονομασία τιμάται ο Κώστας Λιάπης για την συλλογή στοιχείων του πηλιορείτικου πολιτισμού, που υπήρξε σημαντικός λαογράφος και ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά και οραματιστής και έφυγε από την ζωή πριν από δύο χρόνια.

Η μουσειακή μελέτη στο πηλιορείτικο μουσείο έχει ανατεθεί στο περίφημο «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου», θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα και θα υποβληθεί επίσημα στο ΚΑΣ ώστε να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή προθηκών για την τοποθέτηση των εκθεμάτων.

Εντός του μουσείου έχουν διαμορφωθεί θεματικές αίθουσες για τα έργα και την ιστορία του Κώστα Λιάπη, όσο και για τους Αγιογιωργήτες ευεργέτες που μεγαλούργησαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως έμποροι ελαίων, χάριν των οποίων είχε ανεγερθεί το οίκημα, ως αρχοντικό Κύρου, το 1890.

Κατόπιν δύο γενεών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε και το αρχοντικό περιήλθε στον τότε Δήμο Μηλεών το 1997, έναντι 50 εκατ. δραχμών και στη συνέχεια, το 2004, επί δημαρχίας Νίκου Αρέθα, περιελήφθη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας» για ανακατασκευή και συντήρηση του κτιρίου από την 5η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες, οπότε και παρεδόθη στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται στο ισόγειο του κτιρίου η δημιουργία χώρου για τις εκάστοτε εικαστικές εκθέσεις που θα φιλοξενούνται, καθώς και η δημιουργία τουριστικού περιπτέρου για την πώληση αναμνηστικών δώρων ώστε να υπάρχουν έσοδα για την αυτοσυντήρηση του μουσείου, ενώ στο κτίριο θα φιλοξενούνται συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «το μουσείο ήταν ένας στόχος και ένα όραμα τόσο του Κώστα Λιάπη, όσο και του Νίκου Αρέθα, ώστε να βρουν μία υπέροχη στέγη τα ευρήματα και οι συλλογές από τον υπέροχο τοπικό πολιτισμό μας. Θα τα καταφέρουμε και θα το στηρίξουμε και θα γίνει το μουσείο, εδώ στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σημείο αναφοράς, αλλά και προσέλκυσης χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ