today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως – Συνεχής ενημέρωση

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού της Ρωσίας στην Σεβεροντονιέτσκ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, κατηγόρησε μέσω Telegram τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως βομβαρδίζουν σπίτια.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτίθενται στην πόλη από πρακτικά όλες τις πλευρές.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση του αριθμού των θυμάτων του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες. Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα σπανίως ανακοινώνουν απολογισμούς των απωλειών στις τάξεις των ενόπλων τους δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη Ντανιέτσκ ανέφεραν πως 1.700 μαχητές τους σκοτώθηκαν. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός που έχει ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήταν αυτός στα τέλη Μαρτίου που έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς. Στα μέσα Απριλίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλαγε για 3.000 ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς. Ως αυτό το στάδιο, ο ΟΗΕ λέει ότι έχει επιβεβαιώσει πάνω από 3.800 θανάτους αμάχων.

Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Συνεχής ενημέρωση

Πρώην υπ. Άμυνας Γαλλίας: Πιθανή μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, και ιστορική προσωπικότητα των Γάλλων Σοσιαλιστών Ζαν Πιερ Σεβενεμάν ο οποίος είχε εμπλακεί προσωπικά υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου το 2014, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro θεωρεί πιθανή μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά ελπίζει να υπάρχει ακόμα «αρκετή κοινή λογική» στη ρωσική ηγεσία για να το αποφύγει.

Ο Σεβενεμάν δηλώνει έκπληκτος ως προς την απόφαση του Πούτιν να επέμβει στην Ουκρανία,  απόφαση που θεωρεί «αντίθετη με τα συμφέροντα της Ρωσίας», αλλά και με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

Θεωρεί προτεραιότητα σήμερα την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, η οποία, όπως τονίζει, «αναμφισβήτητα, είναι ένα έθνος, που οι Ρώσοι θα πρέπει να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν».  Υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον η υπερδύναμη που ήταν στη σοβιετική εποχή, ενώ  εκφράζει τη λύπη του, ως προς το ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας οικοδομήθηκε διανοητικά ενάντια στη Ρωσία, προθέτοντας ταυτόχρονα: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι Ρώσοι δεν διευκόλυναν την κατάσταση, ενώ οι Ουκρανοί, λίγο πολύ οπλισμένοι από τους Αμερικανούς, δημιούργησαν μια αξιοσέβαστη στρατιωτική δύναμη μέσα σε δέκα χρόνια.»

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν.

Τουλάχιστον επτά τραυματίες σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο στη Λοζοβάγια

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, τραυματίστηκαν σε ισχυρή ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον ενός πρόσφατα ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου στη Λοζοβάγια, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το σπίτι του πολιτισμού που μόλις είχε ανοικοδομηθεί. Επτά θύματα, ανάμεσά τους ένα εντεκάχρονο παιδί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ζαμπάτσα, αξιωματούχο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, τα επτά θύματα τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι.

Η Ισπανία υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Η Ισπανία υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιδέα μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής οντότητας που θα μπορούσε, προς το παρόν, να φιλοξενήσει την Ουκρανία ως μια δημοκρατία που μοιράζεται το ίδιο πνεύμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σήμερα στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση τον Ιούνιο για το αν θα δεχθεί το αίτημα στης Ουκρανίας να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, μια πιθανόν μακρόχρονη διαδικασία που προκαλεί ήδη διαφωνίες μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Η Ουκρανία, όπου εισέβαλε η γειτονική Ρωσία, επιδιώκει την ταχεία ένταξή της, στην οποία αντιτίθενται χώρες όπως η Ολλανδία και η Κροατία.

New York Times: Νέο βίντεο με ομαδικές εκτελέσεις Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα

Η εφημερίδα The New York Times, έδωσε στην δημοσιότητα τρία βίντεο, που συνιστούν κατά την εφημερίδα μαζί με μαρτυρίες ατόμων, αποδεικτικά στοιχεία μιας ακόμη θηριωδίας που διέπραξαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου στις αρχές του πολέμου.

Συγκεκριμένα τα βίντεο δείχνουν Ρώσους αλεξιπτωτιστές να οδηγούν δεμένους τον ένα πίσω από τον άλλο, τουλάχιστον οκτώ άνδρες, που στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη τμημάτων της Εδαφικής άμυνας, τους οποίους εν συνεχεία εκτέλεσαν.

Ουκρανία: Οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ

Ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης Αζοφστάλ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

«Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντενίς Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί. Οι βαριά τραυματίες έχουν λάβει την αναγκαία βοήθεια και έχουν απομακρυνθεί, για να ανταλλαγούν αργότερα και να σταλούν σε έδαφος που είναι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» δήλωσε ο Προκοπένκο.

Ουκρανία: Τη Δευτέρα η απόφαση για τον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου

Ο Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο για έγκλημα πολέμου «δεν είναι ένοχος», δήλωσε ο δικηγόρος του κατά την τρίτη ημέρα της δίκη του, της πρώτης αυτού του είδους που διεξάγεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με δεδομένες όλες τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες, πιστεύω ότι ο Σισιμαρίν δεν είναι ένοχος για το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται», δήλωσε ο δικηγόρος του Βίκτορ Οφσιανίκοφ, ενώ ζήτησε από τους δικαστές «να αθωώσουν τον πελάτη του».

Ρώσος υπ.Άμυνας: Η κατάληψη του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και πως 1.908 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν.

“Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί”, δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σοϊγκού είπε επίσης πως η Ρωσία θα δημιουργήσει δώδεκα νέες στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας απαντώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αναμενόμενη διεύρυνσή του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ο Μεντβέντεφ στηλιτεύει τις «παλαβές» κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, έκρινε χθες Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

Φον ντερ Λάιεν: Μελετώνται τρόποι αξιοποίησης δεσμευμένων πόρων Ρώσων ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

Ζελένσκι: Το Ντονμπάς μετατράπηκε σε «κόλαση»

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», όπως το έθεσε νωρίς σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισεκ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ