today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ρωσία: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα

Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε χθες Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ