today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Πρόεδρος Φινλανδίας: Θα εξετάσουμε τις ενστάσεις της Τουρκίας και θα δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις

Το Ελσίνκι θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η Τουρκία αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τη σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Έχουμε λόγους να εξετάσουμε αναλυτικά όσα έχει εκφράσει η Τουρκία και να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ πειστική έκφραση υποστήριξης» τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης που δεχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι, όπως και η Σουηδία, εκτιμά την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ευελιξία» σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν πρέπει να δοθεί αφορμή σε κανέναν να αντιδράσει υπερβολικά, είπε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Ο Νιινίστο εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ