today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ο «πόλεμος» για την επίσκεψη στις ΗΠΑ, τα εύσημα και ο κρυφός άσος Μητσοτάκη

«Εξαιρετικά επιτυχή» χαρακτήρισε το Μαξίμου την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α και ταυτόχρονα ξέσπασε νέος πόλεμος με την Κουμουνδούρου, η οποία προσπάθησε να «κοντύνει» την  εθνική επιτυχία, αδιαφορώντας για τη προφανή ζημιά στα συμφέροντα του τόπου, την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Του Κώστα Πασίση

Το κυβερνητικό αφήγημα και κυρίως τα θετικά αποτελέσματα για το κύρος της χώρας, σε συνδυασμό με την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, που εκτόξευσε στα ύψη τις πολιτικές μετοχές του, θορύβησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει «πολεμική» επιχείρηση αποδόμησης του ιστορικού  αποτυπώματος της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο  για τις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο Κογκρέσο είναι ότι δύσκολα θα περάσει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και τη δυσφορία στο Παλάτι του Σουλτάνου, η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε μύδρους, αναφέροντας πως «η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου “συμμάχου”».

Ενώ, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είδε τίποτε καλό στις ΗΠΑ, προκαλωντας κατάπληξη και αφήνοντας άφωνο τον Θοδ Ρουσόπουλο, όπως είπε ο ίδιος, ακούγοντας τα …επιχειρήματα του συναδέλφου του.

Ένιωσα “θλίψη, απογοήτευση και αγωνία”, ακούγοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ανέφερε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθώντας να εξηγήσει το ανεξήγητο είπε ότι  “Δεν μπορείς να αναφέρεσαι στον αναθεωρητισμό και να μη μιλάς για τον αναθεωρητισμό στη γειτονιά σου και από ποιον προέρχεται”, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, “δεν τον κατάλαβαν. Κατάλαβαν ότι μιλούσε για την Ουκρανία και τη Ρωσία, όχι για την Τουρκία”.

Εύσημα από Ν. Παπανδρέου-Πάγκαλο και Μάνο

Την ίδια στιγμή παραδοσιακοί και «σκληροί» αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, ο Στεφ. Μάνος και ο Θοδ. Πάγκαλος αποθεώνουν την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Ο Νίκος Παπανδρέου με ανάρτηση του, τόνισε  μεταξύ  άλλων ότι: «Απέδειξε ότι είναι ένας ευρωπαίος ηγέτης και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αποφασίσει να αναμετρηθούν με παγκόσμια θέματα που μας στοιχειώνουν χωρίς να εγκαταλείπουν τις αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας αξίες που μοιράζονται και οι δυο χώρες».

Ενώ οι κ.κ Μάνος και Πάγκαλος χαρακτήρισαν «εμπνευσμένη» την παρέμβαση του στο Καπιτώλιο και έδωσαν συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό

Η ερμηνεία που δίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η επίθεση   ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη καθώς η συνολική παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η εικόνα και τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε, αναμένεται ότι θα έχουν  θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι βολές από την Αριστερά  εξαπολύθηκαν όσο ο Πρωθυπουργός ήταν στην Αμερική και έδινε  την εθνική μάχη. «Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα», τόνισαν χαρακτηριστικά

Στο «κάδρο» ομογενείς και δημοσκοπήσεις

Απ ότι φαίνεται, όμως, το «ροκάνισμα» έγινε και για έναν επιπλέον λόγο. Με την ομιλία του στο Καπιτώλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι άγγιξε ευαίσθητες χορδές όχι μόνο των ελληνικής καταγωγής  γερουσιαστών αλλά και της ομογένειας, απανταχού της γης, που σε αυτές τις εκλογές η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με αυτή των διαμενόντων στην Ελλάδα.

Στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τράβηξε και έναν κρυφό «άσσο» καθώς είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους των ομογενών οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, ενώ κάνουν και μεγάλο «παιχνίδι» υπέρ της Ελλάδος τόσο στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και στο Κογκρέσο.

Τέλος, κατά σύμπτωση η πολιτική μιζέρια που έβγαλε η Κουμουνδούρου συνέπεσε και με το  ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγινε και πάλι διψήφια, γεγονός που δείχνει την υψηλή ανθεκτικότητα της κυβέρνησης, παρά τις  αντιξοότητες, λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ