today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βρετανία: Σε χαμηλό 48 ετών διαμορφώθηκε η ανεργία

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1974, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού οδήγησε στη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στα πραγματικά εισοδήματα των περισσότερων εργαζομένων από το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% από το 3,8% – χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε σταθερό – και ο αριθμός των ανέργων ήταν μικρότερος από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας για πρώτη φορά με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί με επιφυλακτικότητα την ισχύ της βρετανικής αγοράς εργασίας καθώς φοβάται ότι η υψηλότερη της συνηθισμένης αύξηση των μισθών είναι μια βασική δίοδος μέσω της οποίας ίσως παγιωθεί η σημερινή αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,0% τον Μάρτιο και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται αύριο αναμένεται να δείξουν ότι ανήλθε στο 9,1% τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι περαιτέρω αυξήσεις τιμών θα οδηγήσουν την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, οδηγώντας σε αύξηση την ανεργία.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν αύξηση των μισθών σε ορισμένους κλάδους, με τα οφέλη από μια σφιχτή αγορά εργασίας να κατανέμονται ωστόσο άνισα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου τα πάνε καλά, ενώ οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μισθών.

Οι συνολικές αποδοχές το πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 7,0% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, πολύ πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 5,4% καθώς οι εταιρίες κατέφυγαν στη λύση των μπόνους για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν το προσωπικό τους. Οι τακτικές αποδοχές αυξήθηκαν μόνο οριακά πάνω από το αναμενόμενο, κατά 4,2%.

Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ο βασικός μισθός ήταν 2,0% χαμηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μεγαλύτερη μείωση από τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι έχει δηλώσει ότι η μείωση στο επίπεδο διαβίωσης είναι αναπόφευκτη λόγω του σοκ στις τιμές ενέργειας και ότι οι πιέσεις για αυξημένες αποδοχές θα ωφελήσουν δυσανάλογα εργαζομένους που είναι ήδη σε μια ισχυρή θέση στην αγορά εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ