today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Μια ιστορική ομιλία με πολλαπλά μηνύματα

Τον αναβαθμισμένο  ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων αλλά και την αναγνώριση του μεγάλου διεθνούς κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί η πρόσκληση του, από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να μιλήσει στο  Κογκρέσο.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη ομιλία είναι άκρως τιμητική για τον Έλληνα Πρωθυπουργό καθώς γίνεται ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που απέκτησε το προνόμιο να απευθυνθεί στη  Βουλή των ΗΠΑ, που αποτελεί  την «καρδιά» της αμερικάνικης Δημοκρατίας αλλά και ένα ξεχωριστό κέντρο Εξουσίας, που εγκρίνει ή απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις μεγάλες διεργασίες παρασκηνίου για τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται για να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνεται αναμένεται να στηρίξει το προαναφερθέν αφήγημα με τις διεθνείς συμμαχίες και οικονομικές συνεργασίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις σημαντικές χώρες της περιοχής όπως είναι το Ισραήλ, παραδοσιακός φίλος των ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας.

Στο επίκεντρο θα είναι η Ελλάδα και η προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτύξει τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές  κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, που βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα μιλήσει για το Κυπριακό και την ανάγκη επίλυσης του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εν ολίγοις θα αναδείξει τη μεγάλη «εικόνα» που πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ για την κατάσταση στη Μεσόγειο, τονίζοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα που έχει η ευρύτερη περιοχή για τα αμερικάνικα συμφέροντα.

Εκτιμάται ότι το «πρόβλημα» Τουρκία θα τεθεί με περισσότερες …λεπτομέρειες στις κατ ιδίαν πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris, τον  πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ και  την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, όπως έγινε άλλωστε και στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Άλλωστε η αμερικανική κυβέρνηση και η Ατλαντική Συμμαχία πήραν μια …γεύση από το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, από τους εκβιασμούς Τσαβούσογλου για βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία προσπάθησε να αποκομίσει οφέλη, που μεταφράζονται  σε ανταλλάγματα, αναφορικά με τα εξοπλιστικά της προγράμματα που είναι «παγωμένα», εδώ και μήνες αλλά και να ικανοποιήσει και τη «φίλη» Ρωσία, παίζοντας καθυστερήσεις…

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανεχθούν και  αυτή την ευτελιστική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Το πόσο σημαντική είναι  η επίσκεψη  του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η  Αθήνα έναντι της Άγκυρας προκύπτει από τον εκνευρισμό που επικρατεί στην Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες το τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Μπάιντεν και η ομιλία του στο Καπιτώλιο σχεδόν μονοπωλούν τη θεματολογία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μπροστά στις κάμερες ότι η Τουρκία θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις Μητσοτάκη και μετά θα μιλήσει…

Το «άγχος» της Τουρκικής ηγεσίας εστιάζεται στην απόφαση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την αγορά των μαχητικών F-16 αλλά και στο υπαρκτό σενάριο να συμμετάσχει η Ελλάδα σε κάποιο πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων F-35 από τα οποία η Άγκυρα είναι αποκλεισμένη.

Τέλος δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενώ η Τουρκία εκπροσωπείται στις ΗΠΑ με τον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ