today-is-a-good-day
13 C
Athens

Η Ουκρανία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου – Συνεχής ενημέρωση 

Συνομιλίες για απομάκρυνση των πολιορκημένων από το Αζοφστάλ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

Η προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο όταν προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως αυτόνομες κρατικές οντότητες εξοργίζοντας το Κίεβο.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: “Δύσκολες” οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των υπερασπιστών του Αζοφστάλ

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, δήλωσε απόψε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των υπερασπιστών του Αζοφστάλ από τη χαλυβουργία αυτή στη Μαριούπολη ήταν «πολύ δύσκολες», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Το αποτέλεσμα μπορεί να μην αρέσει σε όλους, όμως το καθήκον μας είναι να απομακρύνουμε τα αγόρια μας. Όλα. Ζωντανά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Βερεσούκ.

«Θεού θέλοντος θα τους σώσουμε όλους», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Ο Μακρόν προσπαθεί “εις μάτην” να κάνει διάλογο με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί “μάταια” να κάνει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρίνοντας ότι “δεν είναι σωστό” ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, να “κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις” στη Ρωσία.

“Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην”, δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram.

“Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε”, παρατήρησε.

“Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Λύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της G7

Οι υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Ουκρανός ομόλογός τους αναζήτησαν σήμερα λύσεις για να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Κίεβο, «όλος ο κόσμος πληρώνει το τίμημα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής», με εξαγωγές που θα μπορούσαν να γίνουν δια της ξηράς, μέσω σιδηροδρομικών δικτύων ή μέσω του Δούναβη, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Μίκολα Σόλσκι στη Στουτγκάρδη.

Η ρωσική εισβολή και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά οι εξαγωγές αυτής της μεγάλης γεωργικής χώρας. «Είναι στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, στην Ουκρανία και πέραν από αυτήν», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

Ουκρανία: Η Ρωσία μετέφερε με τη βία στο έδαφός της τουλάχιστον 210.000 παιδιά

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός της τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Ουκρανός υπ.Άμυνας: Η Ουκρανία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου

Η Ουκρανία ανάγκασε την Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το Ουκρανικό Κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να προεκτείνουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση να μην αντέξει», γράφει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Κρεμλίνο: Ψευδές το δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας περί διακοπής παροχής φυσικού αερίου

Το δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα ήδη από σήμερα, φαίνεται να είναι ψευδές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ακόμη μία απάτη εφημερίδας», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom εξακολουθεί να είναι ένας αξιόπιστος πάροχος.

Η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραψε χθες Πέμπτη ότι Φινλανδοί πολιτικοί έχουν λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ουκρανία: Πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατηγορούμενος είναι ένας Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, για τον φόνο ενός αμάχου 62 ετών.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ονομάζεται Βαντίμ Σισιμάριν, ότι έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι ήταν ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Μαΐου.

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησε εκ νέου ο Σολτς από τον Πούτιν

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απελαύνει δέκα Ρουμάνους διπλωμάτες

Η Ρωσία απέλασε σήμερα 10 Ρουμάνους διπλωμάτες ως αντίποινα σε διπλωματικές απελάσεις από το Βουκουρέστι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι απορρίπτει τις προσπάθειες της Ρουμανίας να κατηγορηθεί η Ρωσία για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σολτς για την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, που δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.

Γερμανία: «Αποκρουστικές» οι κλοπές σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις κλοπές σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου της G7 με θέμα την προσφορά βοήθειας στο Κίεβο για την εξαγωγή της παραγωγής του.

«Η Ρωσία κλέβει και κατάσχει τα αγαθά και τα σιτηρά στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Τζεμ Εζντεμίρ στο πλευρό του ουκρανού ομολόγου του Μίκολα Σόλσκι προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αποκρουστικό τρόπο να κάνεις πόλεμο».

Η Βρετανία επέβαλε νέες κυρώσεις με στόχο το οικονομικό δίκτυο του Πούτιν

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, θέτοντας στο στόχαστρο το οικονομικό δίκτυο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης της πρώην συζύγου του και συγγενών του.

“Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ουκρανία: Θα πολεμήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για το στρατηγικής σημασίας Νησί των Φιδιών

Η Ουκρανία θα πολεμήσει για το Νησί των Φιδιών «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Όποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

Λαβρόφ: Η Ε.Ε. έγινε επιθετική και φιλοπόλεμη με φιλοδοξίες πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μετατραπεί σε έναν “επιθετικό και φιλοπόλεμο” παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

“Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου από την Ντουσανμπέ, στο Τατζικιστάν.

Ε.Ε.: Νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ε.Ε. θα παράσχει περαιτέρω 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός των ερχόμενων ημερών για να συμφωνηθεί ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα προορίζεται για βαριά όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβολικό και θα αυξήσει το ύψος της βοήθειας της ΕΕ σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύνοδος G7: Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ζητά περαιτέρω κυρώσεις για να διατηρηθεί η πίεση στον Πούτιν

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε σήμερα να παραδοθούν “περισσότερα όπλα” στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

“Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή να διατηρηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδίδοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις κυρώσεις” κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών προσερχόμενη σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία.

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι νεκροί στις μάχες στο Ντανιέτσκ

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ανέφεραν χθες Πέμπτη ουκρανικές πηγές.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έκανε λόγο μέσω της πλατφόρμας Telegram για τέσσερις νεκρούς στις πόλεις Νοβοσέλιφκα, Αβντιίβκα και Λίμαν. Ακόμη ένας άμαχος σκοτώθηκε στην Γιάσουναβατα, πόλη υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν ΜΜΕ.

Διυλιστήριο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στην Κρεμεντσούκ

Η ουκρανική βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ (κεντρικά) βομβαρδίστηκε με πυραύλους από τον στρατό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν διυλιστήριο, ανέφερε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ντμίτρο Λούνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Συνομιλίες για απομάκρυνση των πολιορκημένων από το Αζοφστάλ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

Ουκρανία: Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ. Περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τους ουκρανούς επιτελείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ