today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ASEAN: Η αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στο επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την έναρξη μιας διάσκεψης ηγετών της χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την υπόσχεση να δαπανήσει 150 εκατομμύρια δολάρια για τις υποδομές τους, την ασφάλεια, την προετοιμασία αντιμετώπισης πανδημιών, αλλά και άλλες προσπάθειες, με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής που ασκεί η Κίνα.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν κήρυξε χθες, Πέμπτη, την έναρξη μιας διήμερης διάσκεψης των ηγετών των δέκα κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ουάσινγκτον, με ένα δείπνο για τους ηγέτες στον Λευκό Οίκο, πριν από τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν χαμογελούσε πλατιά στη διάρκεια της ομαδικής φωτογράφισης στο Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου, πριν από το δείπνο με του εκπροσώπους του Μπρουνέι, της Ινδονησίας, της Καμπότζης, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, του Λάος, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων.

Καθώς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών, η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι οι προσπάθειές της θα αποδείξουν στις χώρες ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί την προσοχή της στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και στην μακροπρόθεσμη πρόκληση της Κίνας, την οποία και θεωρεί ως τον κύριο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Μόνο το Νοέμβριο, η Κίνα υποσχέθηκε τη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,44 δισεκατομμυρίου ευρώ) στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες-μέλη του ASEAN μέσα σε μία τριετία για την καταπολέμηση της COVID, αλλά και την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

“ Πρέπει να παίξουμε πιο δυνατά στη Νοτιοανατολική Ασία,” δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους. “ Δεν ζητούμε από τις χώρες να κάνουν μία επιλογή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Θέλουμε ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πιο δυνατούς δεσμούς,” τόνισε ο ίδιος.

Η νέα οικονομική δέσμευση περιλαμβάνει μία επένδυση 40 εκατομμυρίων δολαρίων (38,51 εκατομμυρίων ευρώ) με στόχο την παροχή βοήθειας στην εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας, αλλά και 60 εκατομμύρια δολάρια (57,77 εκατομμύρια δολάρια) για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια (14,44 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα της υγείας, αναφορικά με τον έγκαιρο εντοπισμό της COVID-19, αλλά και άλλων πανδημιών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος. Επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα βοηθήσουν τις χώρες να καταρτίσουν νομοθεσίες για την ψηφιακή οικονομία, αλλά και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα αναπτύξει επίσης, ένα πλοίο στην περιοχή, ώστε να παραχθεί βοήθεια στους τοπικούς στόλους της ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση αυτού που η Ουάσινγκτον, αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή, περιγράφουν ως παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες της Κίνας.

Οκτώ ηγέτες της ASEAN αναμένεται να πάρουν μέρος στις συνομιλίες. Η Μιανμάρ έχει αποκλειστεί από τις συνομιλίες, έπειτα από ένα πραξικόπημα την προηγούμενη χρονιά και οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο έπειτα από εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν μίλησε την Τετάρτη με τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ. Τη χώρα εκπροσώπησε στον Λευκό Οίκο ο υπουργός των Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ