today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Σάνα Μάριν: Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” της χώρας τους στο NATO, ανακοινώνοντας ότι μια συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Φινλανδίας πάνω στο θέμα αυτό θα παραχωρηθεί την Κυριακή.

“Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO”, υπογραμμίζουν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στην κοινή δήλωσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια μεγάλη στροφή της πολιτικής της χώρας τους που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η ηγεσία της χώρας θα ανακοινώσει τις “αποφάσεις που αφορούν την πολιτική ασφαλείας της Φινλανδίας” προβλέπεται να παραχωρηθεί την Κυριακή, διευκρίνισε η φινλανδική προεδρία.

“Ελπίζουμε ότι τα βήματα που χρειάζονται ακόμη σε εθνικό επίπεδο για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των αμέσως επόμενων ημερών”, προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση ο Νιινίστο, ο οποίος είχε τακτικά συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, και η Μάριν, η νεαρότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι ενόψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.

Οι χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονταν κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας και τώρα είναι μέλη του NATO, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Φινλανδίας.

“Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην (Ατλαντική) Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η άποψη των Φινλανδών όσον αφορά το NATO άλλαξε γρήγορα μετά την έναρξη της ρωσι9κής εισβολής στην Ουκρανία.

Το 76% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται εφεξής υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, με το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη να έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής –το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο.

 

“Εναντίον κανενός”

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός”, δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά μιας εισόδου του Ελσίνκι στην συμμαχία.

Για τον Νιινίστο, για καιρό υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της αν δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

“Αν ενταχθούμε (στο NATO), η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: ‘εσείς το κάνατε αυτό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη'”, σημείωσε χθες το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος.

Επίσης χθες, η Επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου συμπέρανε ότι το ΝΑΤΟ είναι “η καλύτερη επιλογή” για την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επίσημη απόφαση για την ένταξη θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, το οποίο απαρτίζουν ο αρχηγός του κράτους, η πρωθυπουργός και υπουργοί.

Ανησυχώντας για την αντίδραση της Ρωσίας σε πιθανό αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ήδη επιδιώξει να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις για την προστασία τους τους μήνες που θα χρειαστούν για την επίσημη ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Με αφορμή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις δύο χώρες χθες, η Βρετανία υπέγραψε ως εκ τούτου κοινές δηλώσεις αμοιβαίας προστασίας με τη Σουηδία, όπως και με τη Φινλανδία.

Τώρα όσον αφορά την απάντηση της Ρωσίας, αυτή είναι αβέβαιη.

“Οτιδήποτε σχετίζεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη διαμόρφωση της Συμμαχίας (NATO) κοντά στα σύνορά μας, το παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά”, σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ