today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Προτεραιότητα είναι οι πολιτικές που θα ρίχνουν την τιμή στην αγορά ενέργειας

«Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης έχει πολύ ιδιαίτερους συμβολισμούς που θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερου σεβασμού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά 90,1 και τόνισε πως πρέπει να μένει έξω από κινήσεις πολιτικού ακτιβισμού, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του ΚΚΕ στον Ιερό Βράχο.

«Δεν είναι μόνο το θέμα της αισθητικής είναι το θέμα των πολύ υψηλών συμβολισμών που έχει ο χώρος» σημείωσε και επεσήμανε πως «προφανώς και φυλάσσεται η Ακρόπολη. Νομίζω ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δούμε τι δεν λειτούργησε σωστά. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό ήταν μια οργανωμένη κίνηση ενός πολιτικού κόμματος, αλλά ο χώρος αυτός πρέπει να μένει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κι από κινήσεις πολιτικού ακτιβισμού. Αυτή είναι μια καθαρή θέση της κυβέρνησης». Για τα νομικά και υπηρεσιακά υπάρχει το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες και τους υπεύθυνους για τη φύλαξη του μνημείου και το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί το περιστατικό, εξήγησε

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το κατά πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση η σταδιακή φθορά που καταγράφεται και δημοσκοπικά για τη ΝΔ, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Το πρώτο που μας ανησυχεί είναι οι δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Κι απέναντι σ’ αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας. Είμαστε πρώτα κυβέρνηση και προσπαθούμε να απαντήσουμε με αποφασιστικές παρεμβάσεις όπως το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα. Ουσιαστικές παρεμβάσεις που από τον Ιούλιο και μετά θα έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε λιγότερες αυξήσεις σε ποσοστό 70%-90%, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες και με τα γνωστά μέτρα μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή την επιστροφή χρημάτων στα IBAN όσων είχαν καταναλώσει πάνω από 300kWh μετά το ποσοστό της έκπτωσης και όλα τα υπόλοιπα. Προφανώς όταν ο κόσμος δυσκολεύεται έχει και περισσότερες απαιτήσεις από την κυβέρνηση. Αυτό άλλοτε αποτυπώνεται με μια επιφύλαξη, άλλοτε αποτυπώνεται με μια δυσαρέσκεια αλλά αυτό που πάντως εγώ καταλαβαίνω είναι ότι δεν καταγράφεται κάποια μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς κάποια κατεύθυνση. Η κοινωνία δεν κοιτάει αλλού για να βρει αξιόπιστες απαντήσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Έχει απαιτήσεις από την κυβέρνηση να κάνει πιο ουσιαστικά, πιο δραστικά πράγματα. Κι κυρίως να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα οι εξαγγελίες της. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τις δημοσκοπήσεις κι έτσι δουλεύουμε».

Κληθείς να δώσει την άποψή του για συγκεκριμένη δημοσκόπηση, σχολίασε: «Όλα τα κοιτάμε και τα αξιολογούμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η έκθεση της ΡΑΕ που συζητείται κιόλας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, συμπληρώνοντας πως «με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ που δεν προσδιορίζει το τελικό ποσό των επιπλέον εσόδων, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια, μέσω των οποίων οι παραγωγοί παρείχαν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό ποσό που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει έκτακτο τέλος 90% προκειμένου να ενισχυθεί χρηματοδοτικά και το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σπεύδω να πω ότι κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για το τρίμηνο από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022».

Εξήγησε ότι, από τον Ιούλιο και μετά, αφενός αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής αφετέρου δεν θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα αφού αποσυνδέεται η συμμετοχή στο μίγμα της τιμής του φυσικού αερίου, που ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργούνταν τα υπερέσοδα.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου ήταν ότι «όντως η αγορά ενέργειας είναι πολύπλοκη, δυσνόητη με πολλές στρεβλώσεις, που επιτρέπουν σ’ αυτούς που ξέρουν και την καταλαβαίνουν καλά να έχουν πιο προνομιακή θέση έναντι όλων των υπολοίπων. Πολλά πρέπει να γίνουν, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια διαδικασία ομογενοποίησης αυτής της αγοράς με όσα ίσχυαν και στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι και η κρίση βοήθησε να γίνουν κάποιες εστιάσεις σε συγκριμένα προβλήματα και αυτό που είναι σαφές είναι ότι όλα αυτά που έχουν επισημανθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και θα τα δει και θα τα αντιμετωπίσει. «Προτεραιότητα βεβαίως είναι πολιτικές που θα ρίχνουν την τιμή», υπογράμμισε.

Διευκρινιστικά πρόσθεσε πως «το σχέδιό μας δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία από τις υποχρεώσεις που έχουμε στο πλαίσιο της ΕΕ. Ίσα-ίσα, η ΕΕ έπρεπε να έχει κινηθεί γρηγορότερα όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές και ο πρωθυπουργός. Επειδή οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται, αλλά συνεχίζονταν και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και με βάση το τι ήταν τώρα εφικτό, μελέτησε, σχεδίασε, εξήγγειλε τα συγκεκριμένα μέτρα και δουλεύει για την εφαρμογή τους. Το σχέδιό μας θα εφαρμοστεί. Ήδη από τον Ιούνιο μέσω της πλατφόρμας ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό που δικαιούται, θα δει τις επιπλέον εκπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα δουν αναδρομικές επιστροφές στους λογαριασμούς της ενέργειας για Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο και από τον Ιούλιο και μετά αυτά που έχουν επίσης εξαγελθεί».

Για το δημοσίευμα της WSJ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό. Αυτό που ξέρουμε και δεν αμφισβητείται είναι ότι οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων 10-15 χρόνων. Αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στη συνεργασία τη διμερή και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στη χώρα μας οι ΗΠΑ, αλλά και στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, στο γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια φάση αποδρομής από την Ευρώπη κι ενώ κοιτούσαν περισσότερο προς τον Ειρηνικό, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επέλεξαν στην Ευρώπη να αναβαθμίσουν εδώ την παρουσία τους σε πολλούς τομείς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο και επίσης θα γίνει αυτό που είναι ιστορικής σημασίας εξέλιξη: ο πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους λίγους ηγέτες χωρών που θα έχει την ευκαιρία, την τιμή να απευθυνθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο».

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι «στη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα ζητήματα αλλά η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται. Είναι μέγεθος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όχι απλώς υπολογίσιμο αλλά πολύ σημαντικό. Είναι παράγοντας σταθερότητας γιατί με το κύρος του πρωθυπουργού με την εξωτερική μας πολιτική, με τις κινήσεις που κάναμε έχουμε αναβαθμίσει τόσο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα όσο και την αποτρεπτική μας ικανότητα κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο». Υπογράμμισε επίσης ότι «Τίποτα δεν μπορεί να μετριάσει ούτε να σκιάσει την πολύ σημαντική εξέλιξη της συνάντησης με Μπάιντεν και την αναβαθμισμένη παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με την πρόσκληση από το Κογκρέσο για να απευθυνθεί εκεί».

Πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να αναφερθεί σε σχόλια του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ. Απάντησε πως ο κ. Σαμαράς είπε πράγματα που αποτελούν πάγιες θέσεις και απόψεις του, αλλά και ότι τα συνέδρια είναι κατεξοχήν ο χώρος που πρέπει να ακούγονται απόψεις, να ακούγεται ο αντίλογος και να προκύπτει η σύνθεση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν είναι απόψεις που αποκλίνουν από τον βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για την πορεία της πατρίδας. Δεν υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα. Αυτή είναι η ουσία των συνεδρίων κι αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Τι ενόχληση να υπάρχει;».

Επανέλαβε ότι ουσιαστικές διαφορές και διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν. Ο πατριωτισμός είναι μια στάση ευθύνης που χαρακτηρίζει το σύνολο των στελεχών και των προσώπων και των πολιτικών, του δυναμικού της ΝΔ.

Κλείνοντας, αναφορικά με την προοπτική να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 3,2 δισ. ευρώ κι αυτό ήρθε να προστεθεί σε άλλες πολιτικές στήριξης άλλων 3-4 δισεκατομμυρίων το προηγούμενο διάστημα. Οι δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες. Έχουμε πολλές φορές ποια είναι τα προβληματικά σημεία αξιοποίησης φορολογικών εργαλείων για την καταπολέμηση της ανόδου των τιμών. Κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι αξιολογείται. Τώρα επικεντρώνουμε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ