today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τα δυνατά «χαρτιά» Μητσοτάκη στο δρόμο προς την αυτοδυναμία. Οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Καθαρές λύσεις» από Μητσοτάκη, «Προοδευτική Διακυβέρνηση» από Τσίπρα και «αυτόνομη πορεία» από Ανδρουλάκη, είναι το «απόσταγμα» των συνεδρίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και  των δηλώσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ανασυγκρότησης του κόμματος του, με κοινό παρονομαστή τις εκλογικές προετοιμασίες των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η «γραμμή» του Μαξίμου, την επόμενη ημέρα του συνεδρίου είναι, ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και η κρίσιμη πρώτη Κυριακή είναι το «σκαλοπάτι» για τον μεγαλεπήβολο στόχο του Πρωθυπουργού.

Του Κώστα Πασίση

Η ερμηνεία που δίδεται είναι αφενός ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα για να κυβερνηθεί και αφετέρου ότι οι πολίτες επιθυμούν  λύσεις διαφανείς, μακριά από συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες, που όπως έδειξε το παρελθόν είναι συνήθως προβληματικές…

Ο Πρωθυπουργός ενίσχυσε το αφήγημα των «καθαρών λύσεων» λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο οκταετίας και εμμέσως πλην σαφώς έβαλε και το πραγματικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης, που είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», έχοντας υπόψη του, ότι η σύγκριση δίνει πλεονέκτημα στον ίδιο. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας θέτει σχεδόν αυτόματα το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο δεν το έκρυψε… Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της Πειραιώς, κάτι που θα κάνει ακόμη με πιο επίσημο τρόπο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη.

Άνοιξε τα χαρτιά του και παρουσίασε το περίγραμμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει μέχρι να στηθούν κάλπες, που συμπυκνώνεται στο θετικό προγραμματικό λόγο, στην υλοποίηση μέχρι κεραίας των προγραμματικών δεσμεύσεων και  στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με έμφαση την προβολή των φιλολαϊκών μέτρων.

Την περαιτέρω προσέγγιση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών και στο «τράβηγμα» μιας ευδιάκριτης διαχωριστικής γραμμής με την Κουμουνδούρου.

Φυσικά, η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο μέτωπο της οικονομίας και το «φρένο» στις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά, που είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθότι  συνδέεται με την τσέπη των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης.

Το επόμενο διάστημα και αφού προηγουμένως ο Πρωθυπουργός δει στις δημοσκοπήσεις το αποτύπωμα του τελευταίου «πακέτου» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το Μαξίμου θα εκπονήσει σχέδιο για την προσέγγιση των πολιτών που κινούνται στο χώρο των αναποφάσιστων, μια ειδική κατηγορία που ενδεχομένως να κρίνει και την αυτοδυναμία.

Στο 14ο συνέδριο της ΝΔ φάνηκε ότι η Πειραιώς έκανε μεγάλη οργανωτική προεργασία, παρότι οι κάλπες αργούν ακόμη…

Στο Metropolitan Expo έγινε η παρουσίαση του προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας. Μια «είδηση» που πέρασε σχεδόν στα ψιλά, αλλά έχει βάθος και ενδιαφέρον περιεχόμενο καθώς μέσα της κρύβει τη «ψηφιακή δημοκρατία», ένα «όπλο» που η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει στην προεκλογική περίοδο, κάνοντας «παιχνίδι» στο διαδίκτυο.

Με «όπλο» την Προοδευτική Διακυβέρνηση

Σε εκλογικό mood είναι και η Κουμουνδούρου η οποία δεν πιστεύει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τα όρη, τα βουνά και τις θάλασσες, ξεκινώντας ευρύ πρόγραμμα περιοδειών. Παρεμπιπτόντως, χθες ήταν στα Χανιά.

Μόνιμη «επωδός» του το αίτημα για εκλογές, προκειμένου να φύγει το γρηγορότερο δυνατό η «χειρότερη κυβέρνηση», κατά δήλωση του.

Αυτή την περίοδο και μάλλον για πολύ ακόμη, ο πολιτικός λόγος του είναι εστιασμένος στην ακρίβεια και όπως είπε ο Πρωθυπουργός η συνταγή για να παραπλανήσει τους πολίτες  είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας και ο λαϊκισμός.

Μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας  λέει «όχι» σε όλα τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα εμφανίζεται «κιμπάρης». Επί παραδείγματι στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντέτεινε 800 και 35 ώρες εργασία.

Επιπλέον ξεδιπλώνει και ο ίδιος το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα. Προ ολίγων ημερών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κρατικής κατοικίας για φτηνή στέγη σε νέα ζευγάρια, με προφανή στόχο να γίνει η Κουμουνδούρου ξανά ελκυστική στους νέους.

Έχοντας περάσει το «σκόπελο» του δικού του συνεδρίου και τις εσωκομματικές «τρικλοποδιές», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει βρει ευήκοα ώτα και ζητά δεύτερη ευκαιρία…

 Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές αναφορικά με  το όνομα της Παράταξης. Το παλιό όνομα και ο πράσινος ήλιος επέστρεψαν …δριμύτερα και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για το συνέδριο του κόμματος στις 20 Μαΐου όπου θα ολοκληρωθεί η κομματική ανασυγκρότηση και αναμένεται να παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις για όλα τα μεγάλα και καυτά ζητήματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επενδύει στην αυτόνομη πορεία και με αυτό το «μότο» θα πάει μέχρι τέλους. Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι η επίθεση τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσφατα μάλιστα διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δυο για Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος έχει βάλει ψηλά τον πήχη και πρόσφατα δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να προκύψει την επόμενη ημέρα των εκλογών μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ