today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ουκρανία: Γαλλία και Μεξικό ζητούν να συγκληθεί την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη νέα, δημόσια συνεδρίαση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με δεδομένη την «συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφεραν διπλωμάτες χθες Δευτέρα.

Η συνεδρίαση, που οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, θα είναι η 16η του ΣΑ αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για την Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίζει να ασκείται πίεση στη Ρωσία και να παραμένει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, θέλουν να πιστεύουν αρκετές κυβερνήσεις, ιδίως κρατών της Δύσης.

Την Πέμπτη, η Γαλλία και το Μεξικό ζήτησαν να εκθέσουν την κατάσταση στο πεδίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τον βομβαρδισμό του σαββατοκύριακου εναντίον σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Αναμένεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για την «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Η νέα συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει εξάλλου μερικές ημέρες μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή, ομόφωνα, ανακοίνωσής του, που καταρτίστηκε από τη Νορβηγία και το Μεξικό και εξέφρασε «σθεναρή υποστήριξη» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» στη σύρραξη. Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση ενότητας στο ΣΑ μετά την εισβολή, καθώς μέχρι αυτήν η Ρωσία, κράτος μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο, είχε εμποδίσει όλα τα σχέδια αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ