today-is-a-good-day
20 C
Athens

Ο Μπάιντεν θα εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση

Ο ουκρανικός στρατός προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Επικαλούμενη ανακοίνωση της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε χθες Πέμπτη ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Ένα τρίτο λεωφορείο με 23 αμάχους αναχώρησε από την χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη

Ένα τρίτο λεωφορείο, που μετέφερε 23 πολίτες, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Νωρίτερα, άλλοι 25 άμαχοι – μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά – μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από το Αζοφστάλ σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

Ο Μπάιντεν θα εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, το νέο πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για οπλικά συστήματα όπως π.χ. τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διέψευσε σήμερα την αναφορά μέσων ενημέρωσης ότι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Ουκρανία να εξοντώσει ρώσους στρατηγούς.

Ουκρανία: Ακόμη ένα λεωφορείο με 13 πολίτες αναχώρησε σήμερα από το Αζοφστάλ

Ένα δεύτερο λεωφορείο, που μετέφερε 13 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, μεταφέρθηκαν από το Αζοφστάλ στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπεζιμενέ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τη Ρωσία ότι παραβίασε σήμερα την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα που θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν που βρίσκεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στην γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ουκρανία: Λεωφορείο με 12 αμάχους αναχώρησε από το πολιορκημένο Αζοφστάλ

Δώδεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, απομακρύνθηκαν με λεωφορείο από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, μετέδωσε σήμερα το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε σήμερα την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων του βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

Η Ουκρανία ανακοινώνει νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. Σύμφωνα με την ίδια, επέστρεψαν στην Ουκρανία 41 αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων 28 στρατιωτικοί.

Η Βερεσούκ έγραψε σε μήνυμά της στο Telegram ότι ήταν «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Αυτοκίνητο δέχθηκε πυρά κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων – Ένας νεκρός

Οι αρχές της Μαριούπολης κατηγόρησαν σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθοδόν για να απομακρύνει αμάχους από το αχανές συγκρότημα της χαλυβουργίας, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Η Ρωσία δεν απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου. Η Μόσχα αρνείται ότι πλήττει αμάχους και έχει προτείνει εκεχειρία που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ μαζί με Ουκρανούς μαχητές.

Ζελένσκι: Η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου με την πυρηνική απειλή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισίει την απειλή της πυρηνικής επίθεσης.

«Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να καταστούν υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου, επειδή έχουν τη δύναμη του πυρηνικού κράτους», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στη δεξαμενή σκέψης του βρετανικού Chatham House.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη

Οι απειλές από τον ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ’ όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου», δήλωσε η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά». Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός και επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Πλήρες εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ζητά ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο ζήτησε σήμερα την επιβολή ενός πλήρους διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μαρτσένκο τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έπειτα από 10 εβδομάδες πολέμου και πρόσθεσε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα με την οποία φτάνει η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν σχεδόν περικυκλώσει το Σεβεροντονέτσκ

Το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ στην Ουκρανία που παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, είναι «σχεδόν περικυκλωμένο» από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο οποίος μίλησε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, τα ρωσικά και τα φιλορωσικά στρατεύματα «προσπαθούν να επιτεθούν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις».

Κρεμλίνο: Θα έρθει η ώρα για να γιορτασθεί η Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη για να τιμηθεί η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε όμως ότι θα έρθει η ώρα για να γιορτασθεί εκεί η Ημέρα της Νίκης.

«Θα έρθει η ώρα για να τιμήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια για την 9η Μαΐου στην περιοχή αυτή που καταλήφθηκε πρόσφατα από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δηλώσεις εχθρικές έναντι της Ρωσίας γίνονται από την Πολωνία και πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή απειλής».

Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει εκεί για να απομακρύνει τους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν “σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο” και “συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας”, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ουκρανία: Σε εξέλιξη νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το Αζοφστάλ

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, που παραμένουν μαζί με Ουκρανούς στρατιωτικούς μέσα στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη “αυτήν την στιγμή”, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, δεν διευκρίνισε περαιτέρω και προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ.

“Το επόμενο στάδιο διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματά της θα δοθούν αργότερα” στη δημοσιότητα, σημείωσε ο Γέρμακ.

Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει το Αζοφστάλ να έχει πέσει στα χέρια της ως τη Δευτέρα

Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήγησε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας την 9η Μαΐου.

Κρεμλίνο: Η στήριξη της Δύσης στο Κίεβο εμποδίζει τη γρήγορη ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης

Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο κ. Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τοποθετούμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι πολλές δομές υγείας δεν έχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες.

Πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη βύθιση του Moskva

Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ