today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Τα αποτελέσματα εκπαίδευσης αξιωματικών της ΕΛΑΣ από τις ιταλικές αρχές παρουσίασαν ο Τ.Θεοδωρικάκος και η Ιταλίδα πρέσβης

Ημερίδα για την αποτίμηση της συμμετοχής της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής κινητικότητας ERASMUS, που αποτελεί συνεργασία επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αστυνομιών της Ελλάδας και της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα “Π. Μπακογιάννη” του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου και της πρέσβεως της Ιταλίας στην Αθήνα, Πατρίτσιας Φαλτσινέλι.

Στο πρόγραμμα κατάρτισης “Cooperation on vocational education and training” συμμετείχαν 27 αστυνόμοι της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία του τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας – μέρος του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών – της «Κρατικής Αστυνομίας» (Polizia di Stato), της Ιταλικής Χωροφυλακής (Arma dei Carabinieri), και της Οικονομικής Φρουράς (Guardia di Finanza). Με αυτόν τον τρόπο, είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις βέλτιστες πρακτικές και τη λειτουργία του συστήματος επιβολής του νόμου στην Ιταλία.

Στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλωσόρισε την Ιταλίδα πρέσβη και τους αστυνομικούς συνδέσμους από την Ιταλία, Γκάλγκανο Γκαλγκάνι και Σίλβιο Καμπίντα και τους ευχαρίστησε θερμά, ενώ τόνισε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη – μετά από συστηματική δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. – η ένταξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος ERASMUS.

«Η ιταλική πρεσβεία με το αρμόδιο Γραφείο της σε Θέματα Ασφάλειας, συνεργάστηκε με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε επιτελικές μονάδες των τριών κύριων εθνικών αρχών επιβολής του νόμου της Ιταλίας, μιας χώρας με μακρά ιστορική παράδοση στην εφαρμογή και επιβολή των νόμων και της ευταξίας», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από τους πόρους του ERASMUS, πραγματοποίησαν τρεις εκπαιδευτικές αποστολές στη Ρώμη και απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία σε βέλτιστες πρακτικές αστυνόμευσης και αστυνομικής εκπαίδευσης».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εμπλούτισαν την τεχνογνωσία τους κυρίως σε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, στις επιχειρησιακές τεχνικές των κινητών μονάδων μέτρων τάξης της ιταλικής αστυνομίας, στη χρήση εργαλείων του διαδικτύου για τη συνεργασία της αστυνομίας με τους πολίτες, τη χρήση εργαλείων εικονικής πραγματικότητας στην εγκληματολογική έρευνα, τη διαχείριση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και ακόμα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα, χώρες φίλες, συμμαχικές και γειτονικές, δεν μπορούν να αγνοούν η μία την άλλη όταν πρόκειται για τη δική τους εσωτερική ασφάλεια», επεσήμανε η Ιταλίδα πρέσβης και πρόσθεσε: «Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων, μας επέτρεψε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης πολλών φυγάδων. Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, είναι ωστόσο ακόμη πιο πολλές και οι επιπτώσεις τους επιδεινώνονται ως συνέπεια του τραγικού πολέμου στην Ουκρανία. Για αυτό το λόγο, θεωρώ απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, έχοντας τη συνείδηση, ότι τόσο η ασφάλεια, όσο και η ευημερία στις κοινωνίες μας, εξαρτώνται επίσης από την ικανότητά μας να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίζουμε και να αντιπαραθέτουμε – μαζί με τους Έλληνες φίλους μας – τις προκλήσεις που θέτουν τα διεθνή εγκληματικά φαινόμενα».

Ακολούθως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας, που αναπτύχθηκε με τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου της Ιταλίας και τόνισε:

«Στην κοινή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε με τη πολύτιμη συνεργασία του αρμόδιου Γραφείου της ιταλικής πρεσβείας, διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο αναδείχτηκαν οι κοινές συνισταμένες και οι κοινές επιχειρησιακές προκλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με τα τρία κύρια Σώματα άσκησης αστυνόμευσης της Ιταλίας. Όπως μάλιστα ενημερώθηκα, οι εκπαιδευόμενοι οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές θέσεις στην ιεραρχία του Σώματος και ανήκουν σε διαφορετικές υπηρεσίες στους τομείς ασφάλειας και αστυνόμευσης, έχουν επιστρέψει με νέες ιδέες και προτάσεις που θα ακουστούν με ενδιαφέρον και θα αξιολογηθούν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς υιοθέτηση».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθηνε ο αστυνομικός σύνδεσμος της πρεσβείας της Ιταλίας, αντισυνταγματάρχης Γκάλγκανο Γκαλγκάνι.

Στην ημερίδα τιμήθηκε η πρεσβεία της Ιταλίας για την ουσιαστική συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου των δύο χωρών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Ιωάννης Αντύπας, η Σταυρούλα Σωτηροπούλου, συντονίστρια Βασικής Δράσης 1 του τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και οι αστυνομικοί σύνδεσμοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κύπρου, καθώς και όλο το επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ, ανώτατοι αξιωματικοί και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ