Α.Βούτσιτς: Η αναφορά του Πούτιν στο Κόσοβο αποδυνάμωσε τη σερβική στάση

ΑΠΕ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνάντηση πρόσφατα στην Μόσχα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, όπου επικαλέστηκε την απόσχιση του Κοσόβου για να δικαιολογήσει την απόσχιση των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αποδυνάμωσε τη σερβική στάση στο ζήτημα του Κοσόβου.

«Η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έτσι να καταρριφθεί το επιχείρημα του Πούτιν» δήλωσε ο Αλ. Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε ότι η Σερβία πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. αλλά – όπως είπε – θα συνεχίσει την πολιτική της και «δεν θα σβήσει τις φιλίες της στην Ανατολή».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο Βούτσιτς επισήμανε ότι στο μέλλον θα ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Σερβίας έκρινε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι μειώθηκε η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται με την ένταξη στην ΕΕ. Η σερβική πολιτική ηγεσία, τόνισε ο Βούτσιτς, παραμένει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία και θα καταβάλλει προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες ότι αποτελεί την μοναδική προοπτική που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι η χώρα εξαρτάται πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα μπορέσει να βρει άλλες πηγές προμήθειας για να αντικατασταθούν.