today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Τα επίκαιρα μηνύματα του συνεδρίου της ΝΔ στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης

«Δίπλα σε κάθε πολίτη», είναι το κεντρικό σύνθημα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, που ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον πολιτικό προσανατολισμό και σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι να στηθούν κάλπες.

Του Κώστα Πασίση

Η κορυφαία κομματική εκδήλωση της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo και τις εργασίες θα κηρύξει αύριο με ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το εν λόγω συνέδριο είναι ένα νέο πολιτικό ραντεβού του αρχηγού της ΝΔ με την κοινωνία και αυτό προκύπτει από τη θεματολογία του που εστιάζει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ασφάλεια για όλους, τις πολιτικές για τους νέους, το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κ.α.

Όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, το μήνυμα που θα σταλεί μέσω του συνεδρίου είναι ότι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας, είναι η Νέα Δημοκρατία.

Το 14ο τακτικό συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση, γεγονός που προσδίδει στη συγκεκριμένη μεγάλη εκδήλωση προστιθέμενη πολιτική αξία.

Η ΝΔ έχει μεν την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ο «αντίπαλος» του δεν είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αλλά «ο Κανένας», σύμφωνα με τη μέτρηση της ALCO για τη δημοτικότητα  των πολιτικών αρχηγών  (Μητσοτάκης 34%, Τσίπρας 25%, Κανένας 31%).

Αλλά οι πολίτες ανησυχούν βαθιά από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά, που «ροκανίζουν» το εισόδημα τους, που δεν είναι και από τα …πλουσιότερα της Ευρώπης.

Παράλληλα, συμπίπτει με το τέλος(;) της πανδημίας, γίνεται σε περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη και μεγάλων αλλαγών στα εργασιακά, με πρόσφατο παράδειγμα τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το στοίχημα

Έτσι το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρως κατανοητό και να  αναδειχθεί,  το κοινωνικό πρόσημο της Παράταξης, που κατά δήλωση Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, που εκπροσωπεί τους πολλούς και όχι τους λίγους και πλουσίους, όπως αναφέρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει κορυφαίο κομματικό στέλεχος το συνέδριο έχει συγκεκριμένη στόχευση: Μεσαία Τάξη, μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς κομματικό φιλτράρισμα, πολιτικές με εθνικό πρόσημο, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών-συνταξιούχων-αγροτών και νέων.

Η προσέγγιση αυτής της ειδικής κατηγορίας αναμένεται να γίνει με την παρουσίαση δέσμης ελκυστικών μέτρων και με «προμετωπίδα» το πρόγραμμα για «φθηνή στέγη».

Στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών οι ομιλητές θα επικεντρώσουν στις κυβερνητικές προσπάθειες, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που δίνουν ρεαλιστικές απαντήσεις στις επερχόμενες προκλήσεις, με απώτερο στόχο την ανόρθωση της χώρας.

Η Πειραιώς επιδιώκει και την αύξηση της συσπείρωσης των στελεχών και της βάσης, ενόψει εθνικών εκλογών, με υψηλότερο δείκτη δυσκολίας σε αυτή την αναμέτρηση, λόγω απλής αναλογικής.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν και οι τοποθετήσεις της Κυριακής, 6 Μαΐου, όπου στο βήμα του συνεδρίου θα ανέβουν διαδοχικά ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης οι οποίοι αναμένεται να μιλήσουν για τα «καυτά» θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνήθη τακτική του δε θα μιλήσει στο συνέδριο, ωστόσο θα δώσει το παρών και στις δύο ομιλίες του κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ