today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ιταλία: Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών σκέφτονται να μεταβούν στο Κίεβο

Ο γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, αναφέρεται στον ρόλο της Ευρώπης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία) σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο. Είναι ένδειξη ηγετικού ρόλου και του ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες, βέβαια, δεν πρέπει να κατακρίνονται για την δράση τους και για το ότι στηρίζουν τα θύματα του πολέμου αυτού», δήλωσε ο Λέτα.

Ο αρχηγός των Ιταλών «Δημοκρατικών» πρόσθεσε ότι στην σημερινή ΕΕ «δεν υπάρχει θέση για τον φιλοπουτινισμό του Ορμπάν», ο οποίος, όμως, «είναι πιο απομονωμένος απ’ ό,τι στο παρελθόν, διότι η ρωσική εισβολή διέλυσε τον άξονα του Βίσεγκραντ». «Πρέπει να επενδύσουμε δυναμικά σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία», προσθέτει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Ο Ενρίκο Λέτα, τέλος, επανέρχεται στην πρότασή του για άμεση δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, στην οποία να μπορέσει να συμπεριληφθεί και η Ουκρανία, και θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά- θα πρέπει να ξεπεράσει το σημερινό σύστημα που παρέχει σε κάθε χώρα μέλος το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ