today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ημέρα της Μητέρας – Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ουκρανή μάνα

Στις Ουκρανές μάνες, που μαζί με τα παιδιά τους έφτασαν ως πρόσφυγες στη χώρα μας, αφιερώνουν την Ημέρα της Μητέρας (8 Μαΐου) η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ιατρών-Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, διοργανώνουν την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 17:00, στο Γυάλινο Περίπτερο δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο, στη Νέα Παραλία, εκδήλωση κοινωνικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις Ουκρανές μάνες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, από τις 4 Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία των δύο οργανώσεων για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού στο Γυάλινο Περίπτερο (11:00-18:00), η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου. Οι δύο οργανώσεις καλούν τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά τους, σημειώνοντας ότι προσφυγιά ήταν, είναι και θα είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το πότε και για ποιους λόγους γίνεται και ότι η μάνα ήταν και θα είναι πάντα το κεντρικό πρόσωπο κάθε προσφυγικής τραγωδίας.

«Φέτος τιμούμε την Ουκρανή μητέρα, που καμία μα καμία άλλη μητέρα δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί, ούτε ακόμη και σαν σκέψη, στη θέση της. Τιμούμε τις ηρωίδες Ουκρανές μητέρες, που έχουν την δύναμη και γράφουν τα στοιχεία της οικογένειάς τους πάνω στα σώματα των παιδιών τους, ώστε σε περίπτωση που εκείνες σκοτωθούν στο ταξίδι της προσφυγιάς και τα παιδιά τους επιζήσουν, να γνωρίζουν την ταυτότητά τους, και σφίγγουμε το χέρι στις Ουκρανές μητέρες που βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στην πόλη μας, διωγμένες από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους», σημειώνει η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος Μερόπη Ορφανού, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις Θεσσαλονικιές να δείξουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους, με την παρουσία τους στην εκδήλωση μητρικής αλληλεγγύης.

«Ως λαός που έχουμε ζήσει την προσφυγιά και ως απόγονοι προσφύγων 3ης και 4ης γενιάς, επικαλούμενες την ατομική μας προσφυγική ταυτότητα και τη διαπολιτισμική συλλογική ταυτότητα της πόλης μας, αφιερώνουμε την ημέρα της μητέρας στην Ουκρανή μάνα που γίνεται και πατέρας για τα παιδιά της προκειμένου να τα σώσει από τον πόλεμο. Ζούμε σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους πολεμικούς κι απάνθρωπους ρυθμούς, με το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθιστώντας τον ρόλο της μητέρας διαρκώς πιο δύσκολο και απαιτητικό. Αυτή η σύμπτωση, αυτή η επανάληψη της ιστορίας, αυτή η συγκυρία επί των ημερών μας, αυτό το δράμα, αυτή η μητρική προσφυγική τραγωδία, ήταν το βασικό κίνητρο για μας και για την έμπρακτη στήριξή μας στις Ουκρανές μάνες, που βιώνουν το δράμα της προσφυγιάς, που υπομένουν, ταλαιπωρούνται, υποφέρουν αλλά δεν το βάζουν κάτω- παλεύουν και αγωνίζονται για να νικήσουν, όπως νίκησαν και όλες οι μάνες της προσφυγιάς στο διάβα της ιστορίας», αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος Αναστασία Κιζιρίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ