today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Eurostat: Αυξήθηκαν κατά 72% οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2021

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 αυξήθηκε κατά 72%, κυρίως επειδή εκτοξεύτηκε ο αριθμός των προσφύγων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Συνολικά ωστόσο, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έλαβαν προστασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 5% πέρσι, σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία δεν εξηγεί τους λόγους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, 23.255 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο το 2021, από 13.550 το 2020. Οι περισσότεροι που έφτασαν από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, ήταν αγόρια ηλικίας 16-17 ετών. Η οικονομία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας κατέρρευσε πέρσι και χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων ξένων δυνάμεων.

Οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν άσυλο σε 267.360 περιπτώσεις πέρσι. Οι μισοί από τους αιτούντες χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής ή ανθρωπιστικής προστασίας.

Πάνω από το ένα τέταρτο των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που εγκρίθηκαν προέρχονταν από Σύρους πολίτες και ακολούθησαν οι Αφγανοί και οι Βενεζουελάνοι. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι κύριες χώρες υποδοχής τους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 5.070 ασυνόδευτους ανηλίκους, το 34% των οποίων έλαβε καθεστώς πρόσφυγα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ