Ο Ισπανός π/θ επιβεβαιώνει ότι θα συναντηθεί με τον Β.Ζελένσκι στο Κίεβο

ΑΠΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο που έχει προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι θα επαναλάβει τη «δέσμευση» της Μαδρίτης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία που πολεμά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

«Πρόκειται να συναντήσω τον πρόεδρο Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες και θα του μεταφέρω την αταλάντευτη, σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι και αυτή της ισπανικής κυβέρνησης, της ισπανικής κοινωνίας, για ειρήνη» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, στην νότια Ισπανία.

Ο Σάντσεθ θα ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών άλλων ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και των πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Βρετανίας, που ταξίδεψαν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο και τον ουκρανικό λαό.

Η ανακοίνωση αυτού του επικείμενου ταξιδιού του Ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε χθες Τρίτη από την κυβέρνηση, η οποία δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία επίσκεψης για λόγους ασφαλείας.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει επίσης να στέλνει «όλη την απαραίτητη ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», ενώ θα εγγυάται την «υποδοχή στο έδαφός μας» των Ουκρανών προσφύγων, πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία έχει δεχθεί 134.000 Ουκρανούς και 64.000 από αυτούς έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αδειών διαμονής και εργασίας.

Η Μαδρίτη έστειλε στην Ουκρανία δώδεκα αεροπλάνα με «εκατοντάδες τόνους» όπλων και ανθρωπιστικού εξοπλισμού αεροπορικώς, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Χθες Δευτέρα ο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στο Κίεβο, η οποία παραμένει κλειστή από τις 24 Φεβρουαρίου.