today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ασημακοπούλου: Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία οφείλουμε να δίνουμε προσοχή στα φαινόμενα τουρκικής προκλητικότητας

Την ανάγκη «να δοθεί η δέουσα “προσοχή στα σημάδια” της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία», ζήτησε, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως είπε, «γεγονότα, όπως η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, δεν έρχονται ποτέ ως “κεραυνός εν αιθρία”». Προηγούνται πάντοτε κάποια «σημάδια», που «πολλές φορές δεν θέλουμε να τα δούμε και ας είναι εμφανή και ξεκάθαρα», τόνισε και αμέσως ανέφερε κάποια από αυτά τα «σημάδια»: «Μεγαλοϊδεατισμοί και αναθεωρητικές πρακτικές, απειλές και προκλήσεις, περιφρόνηση συνθηκών και παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου, αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας, αιτήματα αποστρατικοποίησης, υβριδικές απειλές σε σύνορα γειτόνων, βεβηλώσεις μνημείων». «Σημάδια», που, όπως είπε, «προϋπήρχαν της εισβολής Πούτιν και που πολλοί από εσάς, αξιότιμοι συνάδελφοι, είχατε εγκαίρως επισημάνει».

Στη συνέχεια, η κ. Ασημακοπούλου, αφού υπενθύμισε πως «οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν πολλές φορές επισημάνει παρόμοια και εξόχως ανησυχητικά «σημάδια», που προέρχονται από την Τουρκία», κατήγγειλε «το “μπαράζ” υπερπτήσεων της τελευταίας εβδομάδας από πλευράς Τουρκίας», αλλά και «το νέο επεισόδιο βεβήλωσης ενός κορυφαίου συμβόλου του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και μνημείου της UNESCO, της Αγίας Σοφίας με την καταστροφή, αυτήν τη φορά, της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης».

«Τα μάτια όλου του κόσμου βρίσκονται πάνω μας» είπε, καταλήγοντας, και αμέσως προσέθεσε: «Θέλουν να δουν εάν μάθαμε το μάθημά μας. Εάν, δηλαδή, πλέον δίνουμε την απαραίτητη “προσοχή στα σημάδια”. Ας μην τους απογοητεύσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ