today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από τα νέα μέτρα και η «κίτρινη» κάρτα Μητσοτάκη

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ήταν «γεμάτο» από ειδήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αλλά και ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες τόσο την κοινωνία, που βιώνει καθημερινά τον «εφιάλτη» των ανατιμήσεων, όσο και κάποια υψηλόβαθμα στελέχη που βλέπουν …εκλογές και προετοιμάζονται γι αυτές, κατεβάζοντας μανίκια και στυλό στα υπουργικά γραφεία τους.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο συμπέρασμα από τη διαδικτυακή συνεδρίαση είναι ότι ο Πρωθυπουργός έπιασε το «σφυγμό» του κόσμου και ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ανακούφισης για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Το νέο στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά η κρατική επιδότηση θα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Η διαρροή από τη κυβέρνηση κάνει λόγο για μια αποφασιστική παρέμβαση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που θα φέρει τις τιμές σε ανεκτά πλαίσια για τους καταναλωτές.

Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο δράσης που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση η οποία παράλληλα περιμένει και την αντίδραση της Ευρώπης, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας.

Η φιλοσοφία των νέων μέτρων κινείται με βάση τις ανάγκες των πολλών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Στη διαμόρφωση του έπαιξαν ρόλο δυο βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με τις δημοσκοπήσεις, μυστικές και φανερές, βάσει των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχημάτισε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα «θέλω» των πολιτών που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές.

Ο δεύτερος έχει σχέση με τα όσα  μετέφεραν στο Μαξίμου οι βουλευτές του κόμματος του οι οποίοι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ψηφοφόρους το Πάσχα.

Σε άμεση συνάρτηση με το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα «σταθεί διπλά στους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση» και αυτό είναι ένα μήνυμα με προστιθέμενη αξία, για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε…

«Πολύ σύντομα, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης. Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας, τα  προαναφερθέντα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Στο σημείο αυτό  να σημειώσουμε ότι ο «τσάρος» της Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο τις προβλέψεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα σταλούν και στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με αυτές ο ρυθμός ανάπτυξής αναμένεται να είναι  3,1% και ο πληθωρισμό 5,6% σε μέσα επίπεδα εφέτος, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση περιμένει αποκλιμάκωση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες.

Κίτρινη κάρτα σε υπουργούς

Αν και το υπουργικό δεν ήταν δια ζώσης, κάποιοι εκ των υπουργών «πάγωσαν» και άλλοι αιφνιδιάστηκαν, μόλις άκουσαν τον απρόσμενο  …αστεϊσμό του Πρωθυπουργού: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μη διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Επί το λαϊκότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για τελευταία φορά τους συνεργάτες του ότι αν δεν στρωθούν από σήμερα στη δουλειά, έρχεται «κόκκινη» κάρτα. Και η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα ενός κανονικού ανασχηματισμού, έχοντας τη μεγάλη εικόνα της κυβέρνησης του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην πρωθυπουργική παρέμβαση ήταν ότι πολλοί εκ των υπουργών στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους στα διαλείμματα των διαφημίσεων στα κανάλια, δεν …έβλεπαν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως ο ίδιος κατηγορηματικά διαβεβαιώνει και ασχολούνταν με το κυνήγι του σταυρού, ελέω της πρόσθετης δυσκολίας με την απλή αναλογική.

Στο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για έναν επιπλέον λόγο. Κάποιοι εκ των προαναφερθέντων μιλούν δημόσια περισσότερο απ ότι πρέπει, αν και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν «κλειδωμένες» αποφάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άνευ προηγουμένου σύγχυση που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης και του λαϊκισμού…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ