today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ζελένσκι: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συνομιλίες με τη Ρωσία να σταματήσουν – Συνεχής ενημέρωση

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Συνεχής ενημέρωση

Ζελένσκι: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συνομιλίες με τη Ρωσία να σταματήσουν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αυτοκινούμενων πολυβόλων στην Ουκρανία

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μεγάλου βεληνεκούς αυτοκινούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα πηγή ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Welt am Sonntag μερικές μόλις ημέρες μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει για πρώτη φορά βαρέα όπλα στο Κίεβο.

Η κίνηση ακολουθεί προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο ότι η παράδοση από τη Δύση όπλων στην Ουκρανία συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου “και προκαλεί αστάθεια”.

Το Ρωσικό υπ. Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με Βρετανό που αιχμαλωτίσθηκε

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν τραυματία Βρετανό, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε στην Ουκρανία και ανακρίνεται από ρωσικές δυνάμεις αγνώστου ταυτότητας.

Ο άνδρας ο οποίος λέει πως τον λένε Άντριου Χιλ και μιλάει με βρετανική προφορά, έχει μπανταρισμένο το αριστερό του χέρι, μερικούς πρόχειρους επιδέσμους γύρω από το κεφάλι του και αίμα στο δεξί του χέρι.

«Δεν έχω βαθμό… Ξέρω μόνο ότι η λεγεώνα των ξένων είπε ότι θα μπορούσα να βοηθήσω», απαντάει ο άνδρας στο ερώτημα ποιος είναι ο βαθμός του.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΔΟΜ: Έκκληση για συγκέντρωση 514 εκ. δολαρίων για βοήθεια σε 10 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση 514 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν να παρασχεθεί βοήθεια σε 8 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και σε άλλα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή εξακολουθούν να αυξάνουν και ο πληθυσμός που επηρεάζεται έχει άμεση ανάγκη από υποστήριξη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.

Η βοήθεια αυτή θα δοθεί κυρίως στον πιο ευάλωτο πληθυσμό: τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ουκρανία: Παραγωγός του Radio Liberty σκοτώθηκε χθες από το ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο

Μια ουκρανή παραγωγός του Radio Liberty σκοτώθηκε από το χθεσινό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο ραδιοσταθμός στον οποίο εργαζόταν.

«Η Βίρα Γίριτς έχασε της ζωή της από το πλήγμα ρωσικού πυραύλου στην πολυκατοικία στην οποία κατοικούσε», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πτώμα της ουκρανής παραγωγού βρέθηκε σήμερα κάτω από τα συντρίμμια, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η Ολλανδία ξανανοίγει σήμερα την πρεσβεία της στο Κίεβο

Η Ολλανδία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο σήμερα, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η χώρα απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία δύο ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδία ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

“Μια μικρή ομάδα της πρεσβείας εκεί (στο Κίεβο) θα συνεργάζεται στενά με τις ουκρανικές αρχές κι άλλες χώρες εταίρους που έχουν επιστρέψει”, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα σε μήνυμά του στο Twitter. “Είναι σημαντικό να παρέχουμε επιτόπου υποστήριξη στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Η πρεσβεία στο Κίεβο δεν θα είναι ακόμη προσβάσιμη για προξενική βοήθεια.

Ρωσία: Ο Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα σε ένα λάκκο χρέους

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία υποθηκεύει τον εαυτό της στις ΗΠΑ επιζητώντας να λάβει από την Ουάσινγκτον δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Πέμπτη από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισεκ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Ο Βολόντιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επωφεληθούν από τον πόλεμο ενώ παράλληλα δημιουργούν χρέη στις επόμενες γενιές στην Ουκρανία.

«O νόμος εκμισθώσεων- δανεισμού (lend- lease) είναι ένα δάνειο εγγυημένο με εμπορεύματα και δεν είναι φθηνό: πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών θα πληρώσουν για τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ «Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα σε ένα λάκκο χρέους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία εμπειρογνώμονες για εγκλήματα πολέμου

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στην δίωξη εγκλημάτων πολέμου, με μια ομάδα να αναμένεται να φθάσει στην Πολωνία στις αρχές Μαΐου.

Η Ουκρανία λέει ότι ερευνά περίπου 7.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

“Η Ρωσία έχει φέρει την βαρβαρότητα στην Ουκρανία και έχει διαπράξει άθλιες ωμότητες, ανάμεσά τους και εις βάρος γυναικών. Η βρετανική τεχνογνωσία θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στο να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του το καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Η ανακοίνωση για την αποστολή εμπειρογνωμώνων συμπίπτει με την επίσκεψη της υπουργού στη Χάγη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), δικαστή Πιοτρ Χοφμάνσκι, και με τον ολλανδό ομόλογό της, Γούπκε Χέκστρα.

“Η ομάδα ειδικών θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην διαδικασία συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και δίωξης εγκλημάτων πολέμου και θα περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα σεξουαλικής βίας που συνδέονται με πολέμους”, αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.

Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός από τις εκρήξεις στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γκουτέρες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα εναντίον του Κιέβου που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως χρησιμοποιήθηκαν όπλα «υψηλής ακριβείας».

Οι διασώστες «ανέσυραν ένα πτώμα» από τα συντρίμμια στην τοποθεσία που επλήγη, κοντά στο κέντρο της πόλης, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε με διαφορετικό μήνυμά του στην εφαρμόγή Telegram και διευκρίνισε πως συνολικά περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Κιέβου έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

Ρωσία: Συνελήφθησαν εθελοντές που εργάζονταν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Δύο βρετανοί εθελοντές που εργάζονταν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία έχουν συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με την οργάνωση για την οποία εργάζονταν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Δίκτυο Presidium” ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την Δευτέρα από τις ρωσικές δυνάμεις σε ένα σημείο ελέγχου νοτίως της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

“Το Φόρεϊν Οφις κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει και να ταυτοποιήσει αυτούς τους δύο ανθρώπους”, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Αν-Μαρί Τριβέλιαν.

Σύμφωνα με την μκο, οι άνδρες -αμφότεροι άμαχοι- εργάζονταν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Κέντρο Κοινών Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων που παρείχε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στους εγκλωβισμένους Ουκρανούς και βοηθούσε στην εκκένωση περιοχών της Ουκρανίας.

Ρωσία: Στόχος βομβαρδισμών έγινε σημείο ελέγχου στην επαρχία Κουρσκ

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

“Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς”, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ.

Ο Σταροβόιτ επεσήμανε ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά.

“Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές”, τόνισε ο ίδιος.

Ουκρανία: Προγραμματίζεται σήμερα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Αζοφστάλ

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

“Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ουκρανία: Η χώρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, αλλά η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Ρωσικό υπ.Άμυνας: Τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι επλήγησαν στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο ανάμεσα στους στόχους ήταν δύο αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχηματοπομπές. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον άλλων 38 στρατιωτικών στόχων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως καταστράφηκαν έξι αποθήκες πυρομαχικών και καταρρίφθηκαν αρκετοί ουκρανικοί πύραυλοι Tochka-U.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε χθες Πέμπτη την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον, είπε ο κ. Μπάιντεν, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.

Αναφερόταν εμμέσως στα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. Προειδοποίησε ακόμη ότι η τρέχουσα κατάσταση εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η ΕΕ διένειμε 3,5 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για την υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων

Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων διανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ (Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, η Πολωνία, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες, έλαβε το υψηλότερο ποσό, 560 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, έλαβαν 450 και 300 εκατ. αντίστοιχα. Η Γερμανία έλαβε 75 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διανεμήθηκε στις 23 εναπομείνασες χώρες.

Η Ρωσία απέρριψε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ