today-is-a-good-day
19 C
Athens

Mεγάλες οι προοπτικές για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ιορδανία

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αγορά της Ιορδανίας για την Ελλάδα και τις ευκαιρίες συνεργασίας που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Έλληνες εξαγωγείς, έθεσαν επί τάπητος στελέχη παραγωγικών φορέων στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης με τον τίτλο «Discover Jordan».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΒ), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Enterprise Greece, με τη χορηγία της Eurobank και την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας στην Ιορδανία και της ιορδανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.Κύριοι τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν τα τρόφιμα, φάρμακα, δομικά υλικά, ενέργεια και οι περιβαλλοντικές εργασίες, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ.

Το «κλειδί», για να πετύχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες αύξηση των εξαγωγών τους στην Ιορδανία, σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ «είναι μέσω τοπικών συνεργατών και αντιπρόσωπων υψηλής ποιότητας και φερεγγυότητας. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπου είναι εφικτή η ίδρυση από Έλληνες επιχειρηματίες, μιας τοπικής εταιρείας, η οποία θα διευκολύνεται αρκετά από τους τοπικούς νόμους».

Σημαντική παραγωγή φωσφορικών αλάτων και ποτάσας

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ιορδανίας επισημάνθηκε στην εκδήλωση ότι είναι πολύ υψηλότερος από τα πρότυπα της περιοχής, που ευνοείται από τη σημαντική παραγωγή φωσφορικών αλάτων και ποτάσας και από τον καλά ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα. Επιπλέον, το κόστος απασχόλησης στην αγορά της Μέσης Ανατολής είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες της ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και το Ιράν.

Η Ιορδανία, έχει αναπτύξει σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς συνδέσεις, οι οποίες διευκολύνουν τις εμπορικές ροές, ενώ το καθεστώς ανοιχτού εμπορίου και οι πολυάριθμες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που έχει υπογράψει, καθιστούν τη χώρα ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις, που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο. Ευεργετικά για την προσέλκυση επενδυτών στην Ιορδανία, λειτουργεί η σχετικά χαμηλή δημοσιονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, αλλά και φορολογία. Επίσης, λόγω των συνεχών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ιορδανία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Δημοφιλή τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Ιορδανίας

Μπορεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με το συνολικό εμπόριο να κυμαίνεται στα 69 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ελληνικά προϊόντα, από τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είναι δημοφιλή και εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στην ιορδανική αγορά.

Για το 2021, οι εισαγωγές από την Ιορδανία ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ (+51%) σε σχέση με το 2020 και μεταξύ άλλων αφορούν σε χαλκό, αλάτι, τσιμέντο, αλουμίνιο, μηχανήματα και λέβητες, πλαστικά και λιπάσματα.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιορδανία ανήλθαν το 2021 στα 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2020. Οι κύριες εξαγωγές της Ελλάδας στην Ιορδανία, αφορούσαν φρούτα και ξηρούς καρπούς, φαρμακευτικά προϊόντα, ορυκτά, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καλλυντικά και πλαστικά.

Σε 15 δισ. ευρώ οι εισαγωγές στην Ιορδανία-Μεγάλες οι προοπτικές για την Ελλάδα

Τη θέση του ότι καταγράφονται μεγάλες οι ευκαιρίες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά της Ιορδανίας, όπου οι εισαγωγές ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, διατύπωσε μιλώντας σητν εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, λέγοντας δε, ότι η μετά Covid και μεταπολεμική κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία «καταδεικνύει την ανάγκη για ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών και στρατηγικών συμμαχιών με χώρες φιλικές και με υψηλές προοπτικές όπως η Ιορδανία».

«Το διμερές εμπόριο με την Ιορδανία δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που όλοι θέλουμε. Όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά μιας και τα ελληνικά προϊόντα είναι δημοφιλή για την ποιότητα όσο και τις καλές τιμές τους. Είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι εμπορικές διμερείς σχέσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.

«Η Ιορδανία είναι η πιο παγκοσμιοποιημένη χώρα της περιοχής, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα και ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕΑ, Δημήτρης Δημητρίου. Υπογράμμισε ότι « το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων Ελλάδας – Ιορδανίας αποτυπώνεται στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλος αριθμός Ιορδανών είναι απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων, γεγονός το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην πολύ θετική εικόνα που έχουν οι Ιορδανοί για τη χώρα μας».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επενδυτικών ευκαιριών και σχέσεων, εστιάζοντας στον τραπεζικό τομέα, στις υπηρεσίες, στον τομέα του IT αλλά και στις start ups.

«Στη μετά Covid εποχή, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ