today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ευρωζώνη: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας του πολέμου

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση από 4,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,3%.

Ανάπτυξη 0,3% προέβλεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Eurostat, ο πόλεμος και οι συνακόλουθες αυξήσεις των τιμών περιόρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, καθώς συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν 0,3%.

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση 0,2%, έναντι 0,4% που προέβλεπε η Κομισιόν, ενώ στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν μηδενική έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ